probiotice pentru colon iritabil
|

Cele mai bune probiotice pentru colon iritabil

Exista probiotice pentru colon iritabil care pot reduce simptomele asociate cu colonul iritabil. Sindromul de colon iritabil este o tulburare a colonului in care tranzitul intestinal este perturbat. Aceasta perturbarea este asociata cu crampe abdominale si cu alternanta intre diaree şi constipaţie.

Colonul iritabil, denumit si sindromul de colon iritabil, intestinul iritabil si sindromul intestinului iritabil, reprezinta o patologie functionala a acestei portiuni (numit colon) de intestin gros, caracterizata prin modificari ale tranzitului, scaunului si prin asocierea cu o simptomatologie predominant dureroasa

Colonul iritabil, cunoscut si sub denumirea de sindromul de colon iritabil (SCI) ori sindromul de intestin iritabil (SII) reprezinta o tulburare a tractului gastrointestinal, care afecteaza intestinul gros (colonul), provocand aparitia unor simptome gastrice.

Pentru o sanatate buna avem nevoie de un intestin sanatos, afla ce trebuie sa eviti in alimentatia ta pentru a avea un intestin sanatos!

probiotice pentru colon iritabil

Cele mai bune probiotice pentru colon iritabil

Combinațiile de probiotice pot îmbunătăți semnificativ simptomele generale ale colonului iritabil și durerea abdominala.

Cele mai eficiente probiotice pentru colon iritabil par a fi cele care conțin Bifidobacterium infantis și alte tulpini de bacterii bifida. Alte tulpini probiotice comune, cum ar fi Acidophilus și Lactobilli, s-au dovedit a fi mai puțin eficiente în tratamentul simptomelor, deși pot ajuta în unele cazuri.

Conform societatii de gastroenterologie din UK, atunci cand încercați un supliment sau un aliment care conțin probiotice, cel mai bine este să îl luați în mod regulat timp de 3-4 săptămâni pentru a aprecia cel mai bine dacă vă ajută la simptomele; dacă nu observați nicio schimbare, poate merita să încercați un produs care conține o tulpină diferită înainte de a reduce complet probioticele pentru IBS.

probiotice pentru slabit
Probiotice pentru colon iritabil

Probiotic Solutions, 25 capsule

Tulpini de probiotice: Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium bifidum, Bifidobacterium animalis subsp. Lactis, Lactobacillus salivarius, Lactobacillus paracasei, Lactobacillus plantarum, Lactobacillus casei, Lactobacillus fermentum, Lactobacillus gasseri, Pediococcus pentosaceus, Bifidobacterium breve, Streptococcus thermopilius, Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium lactis, Lactobacillus rhamnosus

Mai contine: Fructooligozaharide (FOS) 100 mg, capsula cu invelis vegetal (hidroxipropil metilceluloza), siliciu, stearat de magneziu, dioxid de titan.

Probiotice pentru colon iritabil

Optibac Bifido & Fibre, 10 capsule

Tulpini de probiotice: Bifidobacterium lactis BB-12®

Mai contine: Fructooligosaccharides (FOS 4g); fructoza; agent antiaglomerare: silicon dioxide. 

Dupa cum observati mai sus, cele doua probiotice recomandate in general pentru sindrom colon iritabil au o diferenta considerabila in diversitatea populatiilor bacteriene din produs.

Intestinul uman are o populatie FOARTE diversa de bacterii, asa ca este mai probabil ca efectul pozitiv sau negativ sa fie datorat unui GRUP de specii si nu doar unei singure specii. Din acest motiv consider ca daca totusi decideti sa luati un supliment probiotic pentru intestin iritabil, acesta este cel mai bun probiotic:

probiotice pentru slabit
Probiotice pentru colon iritabil

Cel mai bune probiotic pentru colon iritabil

Probiotic Solutions, 25 capsule

Tulpini de probiotice: Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium bifidum, Bifidobacterium animalis subsp. Lactis, Lactobacillus salivarius, Lactobacillus paracasei, Lactobacillus plantarum, Lactobacillus casei, Lactobacillus fermentum, Lactobacillus gasseri, Pediococcus pentosaceus, Bifidobacterium breve, Streptococcus thermopilius, Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium lactis, Lactobacillus rhamnosus

Mai contine: Fructooligozaharide (FOS) 100 mg, capsula cu invelis vegetal (hidroxipropil metilceluloza), siliciu, stearat de magneziu, dioxid de titan.

Cele mai bune probiotice NATURALE pentru colon iritabil

Poti adauga in mod natural probiotice la dieta ta. Exista probiotice naturale in foarte multe alimente precum:

Iaurt: este foarte bogat în probiotice, iaurtul conține culturi bacteriene vii, în principal tulpini de Lactobacillus și Bifidobacterium. Atentie, trebuie sa fie iaurt simplu!! Evita zaharurile adaugate si mai ales aromele artificiale.

Chefir: Un produs lactat asemănător cu iaurtul. Este plin cu diverse tulpini de probiotice atat bacteriene cat si ciuperci.

Varză murată: Acest fel de mâncare de varză fermentată este plin de bacterii Lactobacillus .

Murături (fermentate natural): murăturile tradiționale, fermentate natural (atentie, nu cele preparate cu oțet!!!) pot conține probiotice vii

Pâine tradițională cu maia sau sourdough: Pâinea cu aluat, făcută prin fermentație naturală, poate fi o sursă de probiotice datorită drojdiei (drojdia este din faina si aer, nu adaugata) și bacteriilor implicate în proces.

Ce este colonul?

Sistemul digestiv este alcatuit din mai multe segmente si anume: cavitate bucală, faringe, esofag, stomac, intestin şi glandele anexe (ficat, pancreas).

Intestinul subtire are trei segmente (D-J-I):

  • duoden
  • jejun
  • ileon

Intestinul gros are trei segmente (C-C-R):

  • cecumul
  • colonul și
  • rectul

Cecumul este prima porție a colonului și este implicată în digestie.

Colonul este o continuare a intestinului și constă din aceste părți: colonul ascendent, colonul transversal, colonul descendentă și cel sigmoid.

Fiecare dintre aceste zone din intestin au diferite functii in digestie si fiecare zona are populatii bacteriene specifice. Colonul conține cea mai mare densitate microbiană dintre toate comunitățile microbiene asociate oamenilor studiate până acum, reprezentând între 300 și 1000 de specii diferite. Asadar, flora intestinala joaca un rol important mai ales in cazul colonului.

O flora intestinala sanatoasa vine mai ales dintr-o alimentatie sanatoasa si un stil de viata sanatos. Probioticele si orice interventie artificiala nu poate inlocui stilul de viata sanatos si alimentatia. Daca exista deja o inflamatie la nivelul intestinului se poate interveni cu probiotice si prebiotice, insa din punct de vedere personal acesta alegere nu ar fi prima mea alegere.

Ce trebuie sa eviti pentru sindrom colon iritabil

Daca exista deja o inflamatie a colonului, foarte multe alimente pot declansa simptome de sindrom colon iritabil chiar daca nu exista o intoleranta directa la acele alimente. Personal le evit, pe masura ce observ ca anumite alimente imi provoaca simptome, evit. Pentru mine, din aceasta categorie fac parte: usturoiul, ceapa, cicoarea, cuscus, bulgur.

Desigur, alimentele la care o persoana este sensibila nu trebuie sa fie universale, fiecare avem sensibilitati proprii. Trebuie sa iti observi corpul pentru a afla care sunt sensibilitatiile tale apoi sa le eviti pentru o vreme pana stapanesti inflamatia.

Este de asemenea important sa eviti pe cat posibil consumul de zahar si aromele artificiale!

Evitati indulcitorii artificiali! Este foarte important de evitat acesti indulcitori artificiali, pentru oricine isi doreste un intestin sanatos, nu doar pentru cei cu colon iritabil. Dintre acesti indulcitori artificiali fac parte: aspartam, sucraloza, ciclamat de sodiu, acesulfam, zaharina.

Evitati emulgatorii (mai sunt numiti si emulsifianti)! Emulgatorii afecteaza bariera intestinala si consumul de emulgatori este asociat cu boli precum sindrom de intestin hiperpermeabil iar acest sindrom și disfuncția barierei intestinale sunt asociate cu boli intestinale, cum ar fi sindromul colonului iritabil, precum și boala celiacă. Unii dintre emulgaori sunt: lecitină (de soia de obicei), Mono- și digliceride ale acizilor grași, steri ai monogliceridelor acizilor grași, carboximetilceluloză, polisorbat-80, caragenan. Evitati acesti aditivi!

Există foarte multe ingrediente in dieta occidentala ultra-procesată care ar putea face ravagii cu flora intestinala, dar în ceea ce privește emulgatorii acestia combina apa și uleiul împreună și se transformă într-un tip de „săpun” sau emulsie. Exista cercetatori care sustin că acest lucru poate face mucoasa intestinală mai vulnerabilă sau hiperpermeabila la pătrunderea unor microorganisme inflamatorii specifice datorita interactiunii cu mucusul intestinal.

boala intestinului iritabil

Cand cantitatea de mucus intestinal este compromisa, mucoasa intestinala este mai probabil sa fie compromisa si sa devina hiperpermeabila, adica sa permita prea multor substante sau particule sa treaca din intestin in sange. Trecerea unor particule prea mari sau a bacteriilor or a produsilor acestora in sange da nastere unui proces inflamator care este asociat cu boala intestinului iritabil.

Din acest motiv, luatul de probiotice ori prebiotice nu face absolut nici o diferenta pentru cei care sufera de boala intestinului iritabil sau alte probleme de digestie datorate unei mucoase intestinale compromise.

Cat timp nu se elimina factorii inflamatori (doar 2 dintre acestia fiind emulgatorii si indulcitorii artificiali) probioticele nu au cum sa ajute, cel putin nu pe termen lung.

Cauze sindrom colon iritabil

Cauza exactă a sindromului de colon iritabil nu este cunoscută. Exista insa factorii care par să joace un rol, factori precum:

Sistem nervos

Problemele cu nervii din sistemul digestiv pot provoca disconfort atunci când abdomenul se întinde din cauza gazelor sau a scaunului. Semnalele slab coordonate dintre creier și intestine pot determina corpul să reacționeze excesiv la schimbările care apar de obicei în procesul digestiv. Acest lucru poate duce la durere, diaree sau constipație.

Infecție severă

Sindromul de colon iritabil se poate dezvolta după o criză severă de diaree cauzată de bacterii sau virus. Aceasta se numește gastroenterită. Sindromul de colon iritabil ar putea fi, de asemenea, asociat cu un surplus de bacterii în intestine (creștere excesivă bacteriană).

Stresul timpuriu al vieții

Persoanele expuse la evenimente stresante, în special în copilărie, tind să aibă mai multe simptome de sindrom de colon iritabil.

Modificări ale microbilor intestinali

Microbii intestinali care includ bacterii, ciuperci și viruși, se află de obicei în intestine și joacă un rol cheie în sănătate. Cercetările indică faptul că microbii de la persoanele cu colon iritabil pot diferi de cei de la persoanele care nu au colon iritabil. Aici este locul unde probioticele pot juca un rol pozitiv.

Simptome sindrom colon iritabil

Principalele simptome ale sindromului de colon iritabil sunt:

dureri de stomac sau crampe – de obicei mai rău după masă și mai bine după mers la toaleta
balonare – abdomenul se poate simți inconfortabil plin și umflat
diaree – este posibil să aveți scaun apos și uneori să aveți nevoie să mergeti brusc la toaleta
constipație – vă puteți încorda maxim la toaleta și simțiți că nu vă puteți goli complet intestinele

probiotice pentru colon iritabil
Sursa: aboutibs.org

Declansatori simptome colon iritabil

Alimente

Rolul alergiei sau intoleranței alimentare în sindromul de colon iritabil nu este pe deplin înțeles. O alergie alimentară adevărată cauzează rareori sindrom de colon iritabil. Dar mulți oameni au simptome de colon iritabil mai grave atunci când mănâncă sau beau anumite alimente sau băuturi. Acestea includ grâu, produse lactate, citrice, fasole, varză, lapte și băuturi carbogazoase.

Stres

Majoritatea persoanelor cu IBS experimentează simptome mai rele sau mai frecvente în perioadele de stres crescut.

Factori de risc sindrom colon iritabil

Mulți oameni au simptome ocazionale de sindrom colon iritabil. Dar este mai probabil să ai sindromul dacă:

  • Varsta: sindrom colon iritabil apare mai frecvent la persoanele sub 50 de ani.
  • Sexul: Sindrom colon iritabil este mai frecvent în rândul femeilor. Terapia cu estrogeni înainte sau după menopauză este, de asemenea, un factor de risc pentru sindrom colon iritabil.
  • Istoric familial de colon iritabil. Genele pot juca un rol, la fel ca și factorii comuni din mediul unei familii sau o combinație de gene și mediu.
  • Aveți anxietate sau alte probleme de sănătate mintală

Similar Posts