sindrom intestin permeabil
|

Sindrom intestin hiperpermeabil sau “leaky gut”

Sindrom intestin hiperpermeabil, cunoscut și sub numele de permeabilitate intestinală crescuta sau sindromul leaky gut, se referă la o stare în care mucoasa intestinelor devine compromisă si permite intrarea substanțelor nocive in sânge. Aceste subtante odata ajunse in sange pot provoca reactii ale organismului si o stare de inflamare generala.


Ce este sindromul de intestin hiperpermeabil

Intestinul hiperpermeabil este o stare in care mucoasa intestinelor devine compromisă si hiperpermeabila si permite intrarea substanțelor nocive in sânge. Sindromul intestinului hiperpermeabil și disfuncția barierei intestinale sunt asociate cu boli intestinale, cum ar fi sindromul colonului iritabil, precum și boala celiacă.

Când echilibrul florei intestinale este sanatos, organismul funcționează așa cum trebuie. Dar atunci când acest echilibru dispare – să zicem din cauza stresului cronic, a constipației cronice, a expunerii la toxine din mediu, cum ar fi pesticidele, a consumului unei diete slabe sau a luării unui antibiotic, bacteriile „rele” fac găuri în gard (in epiteliul intestinului) și unele dintre ele, împreună cu particulele de alimente și toxine, pot trece în fluxul sanguin. Când sistemul tău imunitar vede organisme care nu-ti apartin sau care nu ar trebui sa fie in sange, atacă, provocând iritații și inflamații care pot fi foarte nespecifice unor probleme digestive.

Mai jos puteti vedea o imagine cu epiteliul unui intestin normal si cu cel al unui intestin ale carui jonctiuni sunt deja compromise permitand intrare substantelor printre spatiile dintre celulele epiteliului.

intestin hiperpermeabil

Corpul uman este în contact zilnic cu substanțe potențial toxice și infecțioase din tractul gastrointestinal. Tractul gastrointestinal are cea mai semnificativă încărcătură de antigeni. Tractul gastrointestinal poate proteja integritatea intestinală permițând trecerea agenților benefici și blocând calea substanțelor nocive sau a substantelor care nu sunt inca complet digerate. În condiții normale, o barieră intestinală sănătoasă împiedică pătrunderea acestor elemente în fluxul sanguin.

Factori precum stresul, o alimentație nesănătoasă, alcoolul excesiv, consumul indelungat de antibiotice și consumul de droguri pot compromite compoziția florei intestinale și homeostazia (starea functionala) funcției de barieră intestinală a intestinului, ducând la creșterea permeabilității intestinale.

In hiperpermeabilitate intestinală pătrunderea substantelor este permisa prin joncțiunile epiteliului intestinal, care apoi continua sa treaca în fluxul sanguin și potential pot sa afecteaze diferite organe și sisteme.

Creștere permeabilității intestinale înseamnă că bariera de protecție este compromisă, permițând moleculelor mai mari (nedigerate probabil) și substanțelor potențial dăunătoare să treacă in sange.

Alimente care pot provoca sindrom intestin hiperpermeabil

Există foarte multe ingrediente in dieta occidentala ultra-procesată care ar putea face ravagii cu flora intestinala, dar în ceea ce privește emulgatorii acestia combina apa și uleiul împreună și transformă mucusul intestinal într-un tip de „săpun” sau emulsie. Exista cercetari care sustin că acest lucru poate face mucoasa intestinală mai vulnerabilă sau hiperpermeabila si vulnerabila care rezulta in pătrunderea in sange unor microorganisme si substante inflamatorii.

boala intestinului iritabil leaky gut

Cand cantitatea de mucus intestinal este compromisa, mucoasa intestinala este mai probabil sa fie compromisa si sa devina hiperpermeabila, adica sa permita prea multor substante sau particule sa treaca din intestin in sange. Trecerea unor particule prea mari sau a bacteriilor or a produsilor acestora in sange da nastere unui proces inflamator care este asociat cu boala intestinului iritabil.

Din acest motiv, luatul de probiotice ori prebiotice nu face absolut nici o diferenta pentru cei care sufera de boala intestinului iritabil sau alte probleme de digestie datorate unei mucoase intestinale compromise. Cat timp nu se elimina factorii inflamatori (doar 2 dintre acestia fiind emulgatorii si indulcitorii artificiali) probioticele nu au cum sa ajute, cel putin nu pe termen lung.

Simptome sindrom intestin hiperpermeabil

Simptomele intestiunului hiperpermeabil sunt comune multor probleme de sanatate si acestea sunt:

  • probleme digestive
  • sensibilitate alimentara
  • oboseala si energie scazuta
  • probleme ale pielii
  • dureri si inflamatii articulare
  • tulburari de dispozitie

Deorece aceste simptome sunt compune multor altor boli diagnosticul nu este usor de facut. Avand in vedere ca intestinul este conectat cu foarte multe procese din organismul nostru, simptomele pot sa nu fie neaparat digestive.

Probleme digestive

Balonarea frecventă, gazele, diareea și constipația sunt simptome comune asociate cu sindromul de intestin permeabil.

Sensibilitate alimentară

Intestinul permeabil poate duce la dezvoltarea de sensibilități alimentare sau alergii. Persoanele cu această afecțiune pot prezenta reacții adverse la anumite alimente mai ales care au fost anterior bine tolerate.

Oboseală și energie scăzută

Prezența intestinului permeabil poate declanșa oboseală cronică și o lipsă generală de energie. Acest lucru se datorează absorbției compromise a nutrienților.

Probleme ale pielii

Afecțiunile pielii, cum ar fi acneea, eczema și psoriazisul, sunt adesea legate de sindromul de intestin permeabil.

Dureri și inflamații articulare:

Intestinul permeabil a fost asociat cu inflamația sistemică, care poate contribui la durerea și rigiditatea articulațiilor. În unele cazuri, persoanele cu intestin permeabil pot dezvolta tulburări autoimune.

Tulburări de dispoziție

Conexiunea intestin-creier este semnificativă, iar perturbările sănătății intestinale pot afecta bunăstarea mentală. Simptome precum anxietatea si depresia au fost legate de sindromul intestinului permeabil.

Sistem imunitar slăbit

O barieră intestinală compromisă poate duce la un răspuns imunitar hiperactiv sau dimpotriva la un sistem imunitar slăbit, făcând persoanele susceptibile la infecții frecvente, alergii și afecțiuni autoimune.

Diagnostic sindrom intestin permeabil

Unul dintre cele mai exacte teste este cel de permeabilitate intestinală cum ar fi testul lactuloză-manitol sau testul zonulină. Acestea pot ajuta la evaluarea permeabilității mucoasei intestinale.

Cauze sindrom intestin permeabil

Intestinul permeabil are atât de multe cauze posibile si pe atât de multe posibile simptome.

Dieta slabă

O dietă bogată în alimente procesate, zaharur și grăsimi nesănătoase poate perturba echilibrul bacteriilor intestinale și poate duce la inflamație și deteriorarea mucoasei intestinale. De exemplu consumul de indulcitori artificiali precum sucraloza este corelat cu sindrom intestin permeabil.

Evitati indulcitorii artificiali! Este foarte important de evitat acesti indulcitori artificiali, pentru oricine isi doreste un intestin sanatos. Dintre acesti indulcitori artificiali fac parte: aspartam, sucraloza, ciclamat de sodiu, acesulfam, zaharina.

Evitati emulgatorii (mai sunt numiti si emulsifianti)! Emulgatorii de asemenea afecteaza bariera intestinala.

Stresul cronic

Perioadele prelungite de stres pot avea un impact negativ asupra sănătății intestinale. Hormonii de stres pot perturba digestia și pot slăbi bariera intestinală.

Tratament Medicamentos

Utilizarea pe termen lung a medicamentelor precum antiinflamatoare nesteroidiene (Ibuprofen, Flamexin), a antibioticelor și a anumitor medicamente poate contribui la dezvoltarea sindromului de intestin permeabil.

Factori de mediu

Expunerea la toxine de mediu, cum ar fi poluanții, pesticidele și metalele grele, poate crește riscul de permeabilitate intestinală.

Tratament sindrom intestin hiperpermeabil

In principiu sunt doua abordari importante pentru tratamentul intestinului hiperpermeabil. In primul rand sa opriti factorul care cauzeaza aceasta disbioza intestinala si:

Modificări ale dietei

Adoptarea unei diete diversificata. Concentrați-vă pe alimente întregi, neprocesate, cum ar fi fructele, legumele, proteinele slabe (carne de peste, de pui) și grăsimile sănătoase (avocado, nuci). Evitați sau reduceți la minimum consumul de alimente inflamatorii, cum ar fi zaharuri procesate, cereale rafinate, alcool și aditivi artificiali. Consumul de colagen din bulionul de oase este asociat cu scaderea inflamatiei in intestin ori chiar suplimentele de colagen pot fi o optiune.

Evitati indulcitorii artificiali si evitati emulgatorii (mai sunt numiti si emulsifianti)!

Probiotice și prebiotice

Includeți alimente bogate în probiotice, cum ar fi iaurt, chefir, varză murată și kimchi în dieta dvs. Aceste alimente ajută la restabilirea echilibrului bacteriilor benefice din intestin. O alta optiune este sa consumați alimente bogate în prebiotice, cum ar fi usturoiul, ceapa, sparanghelul și bananele, deoarece oferă hrană pentru creșterea bacteriilor intestinale sănătoase. Suplimentele cu probiotice sunt si ele o optiune.

probiotice pentru slabit
Probiotice pentru colon iritabil

Probiotic Solutions, 25 capsule

Tulpini de probiotice: Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium bifidum, Bifidobacterium animalis subsp. Lactis, Lactobacillus salivarius, Lactobacillus paracasei, Lactobacillus plantarum, Lactobacillus casei, Lactobacillus fermentum, Lactobacillus gasseri, Pediococcus pentosaceus, Bifidobacterium breve, Streptococcus thermopilius, Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium lactis, Lactobacillus rhamnosus

Mai contine: Fructooligozaharide (FOS) 100 mg, capsula cu invelis vegetal (hidroxipropil metilceluloza), siliciu, stearat de magneziu, dioxid de titan.

O descriere mai amanuntita si mai multe simptome sindrom intestin permeabil gasiti in engleza AICI.

Similar Posts