Vimovo Prospect

Aici gasiti Vimovo prospect. Vimovo este un medicament antiinflamator si analgezic care are doua subtante active: naproxen (antiinflamator si analgezic) si espomeprazol (antiacid).

Vimovo, care contine naproxen, aparţine unui grup de medicamente denumite “medicamente antiinflamatoare nesteroidiene”. Asadar, Vimovo reduce durerea şi inflamaţia. Celalalt compus activ din Vimovo, numit esomeprazol, aparţine unui grup de medicamente denumite “inhibitori ai pompei de protoni” iar acesta reduce cantitatea de acid din stomac.

VIMOVO este un medicament care reduce durerea si inflamatia si se elibereaza pe bază de rețetă utilizat la adulți și adolescenți, cu vârsta de 12 ani și peste, care cântăresc cel puțin 38 kg.

Vimovo este recomandat pentru ameliorarea simptomelor in urmatoarele afectiuni:

  • Osteoartrită.
  • Poliartrită reumatoidă.
  • Spondilită anchilozantă

Aici gasiti mai multe informatii despre Vimovo si alternative la Vimovo.

Vimovo Prospect

Gasiti Vimovo Prospect mai jos sau puteti descarca:

Vimovo Prospect 500 mg/20 mg comprimate cu eliberare modificată – naproxen şi esomeprazol

Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să luaţi acest medicament.
  • Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.
  • Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
  • Acest medicament a fost prescris numai pentru dumneavoastră. Nu trebuie să-l daţi altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi simptome cu ale dumneavoastră.
  • Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice posibile reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. Vezi pct. 4.
În acest prospect găsiţi:

1. Ce este VIMOVO si pentru ce se utilizeaza

VIMOVO conţine două substanţe active diferite numite naproxen şi esomeprazol. Fiecare dintre aceste substanţe active are acţiune diferită.

  • Naproxen aparţine unui grup de medicamente denumite “medicamente antiinflamatoare nesteroidiene” (AINS). Acesta reduce durerea şi inflamaţia.
  • Esomeprazol aparţine unui grup de medicamente denumite “inhibitori ai pompei de protoni”. Acesta reduce cantitatea de acid din stomac.

Esomeprazol ajută la reducerea riscului de apariţie a ulcerului şi a problemelor de la nivelul stomacului care apar la pacienţii care trebuie să urmeze tratament cu AINS.

Pentru ce se utilizează VIMOVO

VIMOVO este utilizat la adulți pentru ameliorarea simptomelor din:

  • Osteoartrită.
  • Poliartrită reumatoidă.
  • Spondilită anchilozantă.

VIMOVO ajută la reducerea durerii, tumefierii, înroşirii şi senzaţiei de căldură (inflamaţiei).

Vi se va prescrie acest medicament dacă se consideră că o doză mai mică de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene nu va ameliora durerea şi dacă aveţi risc de a dezvolta un ulcer la nivelul stomacului sau a primei părţi a intestinului subţire (duoden) în cazul tratamentului cu AINS.

2. Ce trebuie sa stiti inainte sa luati VIMOVO

Nu luaţi VIMOVO dacă:
  • Sunteţi alergic (hipersensibil) la naproxen.
  • Sunteţi alergic la esomeprazol sau la alte medicamente din clasa inhibitorilor pompei de protoni.
  • Sunteţi alergic la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la punctul 6).
  • Luaţi un medicament numit “atazanavir” sau “nelfinavir” (utilizat pentru tratamentul infecţiei cu HIV).
  • Acidul acetilsalicilic, naproxenul sau alte medicamente antiinflamatoare nesteroidiene precum ibuprofen, diclofenac sau inhibitori COX-2 (de exemplu celecoxib, etoricoxib) v-au provocat o criză de astm (respiraţie şuierătoare) sau o reacţie alergică precum mâncărimi sau erupţii pe piele (urticarie).
  • Sunteţi în ultimele trei luni de sarcină.
  • Aveţi afecţiuni severe ale ficatului, rinichilor sau inimii.
  • Aveţi ulcer la nivelul stomacului sau duodenului.
  • Aveţi o tulburare de coagulare sau hemoragii grave şi neaşteptate.

Nu luaţi VIMOVO dacă oricare dintre cele enumerate mai sus sunt valabile în cazul dumneavoastră. Dacă nu sunteţi sigur, discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul înainte de a lua VIMOVO.

Atenţionări şi precauţii

Înainte să luaţi VIMOVO, discutați cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul.

Nu trebuie să luaţi VIMOVO şi trebuie să discutaţi imediat cu medicul dumneavoastră dacă oricare dintre cele enumerate în continuare apar înainte sau în timpul tratamentului cu VIMOVO, deoarece acest medicament poate masca simptomele altor afecţiuni:

  • Pierdeţi mult în greutate fără o cauză aparentă şi aveţi probleme la înghiţire.
  • Începeţi să vărsaţi alimente sau sânge.
  • Eliminaţi scaune de culoare neagră (materii fecale cu sânge).

Dacă oricare dintre cele de mai sus sunt valabile în cazul dumneavoastră (sau nu sunteţi sigur), discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul înainte de a lua acest medicament.

Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul înainte de a lua acest medicament dacă:

  • Aveţi o inflamaţie a intestinelor (boală Crohn sau colită ulcerativă).
  • Aveţi orice alte afecţiuni ale ficatului sau rinichilor sau dacă sunteţi în vârstă.
  • luaţi medicamente precum corticosteroizi administraţi pe cale orală, warfarină, clopidogrel, inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei (ISRS), acid acetilsalicilic (aspirină) sau AINS incluzând inhibitori COX-2 (vezi punctul „VIMOVO împreună cu alte medicamente”).
  • Dacă ați avut vreodată o reacție la nivelul pielii în urma tratamentului cu un medicament similar cu esomeprazol (un component al Vimovo), care reduce cantitatea de acid gastric.
  • Urmează să faceți o analiză de sânge specifică (Cromogranină A).

Dacă oricare dintre cele enumerate mai sus sunt valabile în cazul dumneavoastră (sau nu sunteţi sigur), discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul înainte de a lua acest medicament.

Dacă aţi avut anterior ulcer sau hemoragii la nivelul stomacului, trebuie să spuneţi medicului dumneavoastră. Vi se va cere să spuneţi medicului dumneavoastră despre orice simptom neobişnuit apărut la nivelul stomacului (de exemplu durere).

Medicamente precum VIMOVO se pot asocia cu o uşoară creştere a riscului de atac de cord (infarct miocardic) sau accident vascular cerebral. Riscul este mai mare în cazul dozelor mai mari sau al tratamentului de lungă durată. Nu depăşiţi doza sau durata recomandate pentru tratament.

VIMOVO conţine naproxen (AINS). Ca şi în cazul celorlalte AINS, naproxen trebuie folosit la cea mai mică doză eficace, pentru cea mai scurtă durată posibilă, pentru a reduce riscul efectelor nedorite. De aceea, doctorul dumneavoastră va evalua la anumite intervale dacă tratamentul cu VIMOVO mai este necesar.

VIMOVO nu este potrivit pentru calmarea rapidă a durerii acute, pentru că substanţa activă cu acţiune de calmare a durerii, naproxen, ajunge în circulaţia sangvină în câteva ore.

De asemenea, discutaţi cu medicul dumneavoastră înainte de a lua acest medicament dacă aveţi afecţiuni ale inimii, aţi suferit un accident vascular cerebral sau credeţi că aţi putea avea risc de apariţie a acestor afecţiuni. Puteţi avea risc de a dezvolta aceste afecţiuni dacă:

  • Aveţi tensiune arterială mare.
  • Aveţi probleme legate de circulaţia sângelui sau de coagulare a sângelui.
  • Aveţi diabet zaharat.
  • Aveţi concentraţii crescute ale colesterolului în sânge.
  • Sunteţi fumător.

Dacă luaţi un inhibitor al pompei de protoni (cum este un component al VIMOVO) în special mai mult de un an, acest lucru poate duce la creşterea uşoară a riscului fracturilor de şold, încheieturii mâinii sau coloanei vertebrale. Spuneţi doctorului dumneavoastră dacă suferiţi de osteoporoză sau dacă luaţi corticosteroizi (care pot creşte riscul de osteoporoză).

Dacă vă apare o erupţie pe piele, mai ales în zonele expuse la soare, adresați-vă imediat medicului, deoarece s-ar putea să fie necesară oprirea tratamentului cu Vimovo. Nu uitați să menționați și orice alte manifestări, cum sunt dureri la nivelul articulațiilor.

La pacienţii care au luat esomeprazol au apărut erupţii grave la nivelul pielii (vezi şi pct. 4). Erupția poate implica ulcere ale gurii, gâtului, nasului, organelor genitale și conjunctivită (ochi roșii și umflați). Aceste erupții grave la nivelul pielii apar adesea după simptome asemănătoare gripei, cum sunt febră, dureri de cap și în corp. Erupția poate acoperi părți mari ale corpului, cu vezicule și descuamarea pielii.

Dacă în orice moment în timpul tratamentului (chiar și după câteva săptămâni) aveți o erupție pe piele sau oricare dintre aceste simptome la nivelul pielii, încetați să luați acest medicament și adresați-vă imediat medicului dumneavoastră.

Copii şi adolescenţi

VIMOVO nu este recomandat pentru administrare la copii şi adolescenţi cu vârsta de 18 ani sau mai mică.

VIMOVO împreună cu alte medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi, aţi luat recent sau s-ar putea să luați orice alte medicamente. Acestea includ şi medicamente eliberate fără prescripţie medicală şi preparate pe bază de plante medicinale. Trebuie să procedaţi astfel deoarece VIMOVO poate influenţa modul în care acţionează alte medicamente. De asemenea, unele medicamente pot influenţa modul în care acţionează VIMOVO.

Nu luaţi acest medicament şi spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi:

  • Un medicament numit “atazanavir” sau “nelfinavir” (utilizat pentru tratamentul infecţiei cu HIV).

Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi oricare dintre următoarele medicamente:

  • Acid acetilsalicilic (aspirină) (utilizat drept calmant sau pentru prevenirea formării cheagurilor de sânge). Dacă luaţi doze mici de acid acetilsalicilic (aspirină) ați putea continua să luați VIMOVO.
  • Alte medicamente AINS (incluzând inhibitori COX-2).
  • Anumite medicamente precum ketoconazol, itraconazol, posaconazol sau voriconazol (folosite pentru tratamentul infecţiilor determinate de o ciupercă).
  • Erlotinib (sau alte medicamente anticancer din aceeaşi clasă)
  • Colestiramină (folosită pentru reducerea concentraţiei de colesterol în sânge)
  • Claritromicină (folosită pentru tratamentul infecţiilor).
  • Quinolone (antibiotice pentru tratamentul infecţiilor), precum ciprofloxacină sau moxifloxacină.
  • Diazepam (folosit pentru tratamentul anxietăţii, pentru relaxarea muşchilor sau în tratamentul epilepsiei).
  • Hidantoine precum fenitoină (folosite în tratamentul epilepsiei).
  • Litiu (folosit în tratamentul unor tipuri de depresie).
  • Metotrexat (folosit în tratamentul poliartritei reumatoide, psoriazisului şi cancerului).
  • Probenecid (pentru tratamentul gutei).
  • Inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei” (ISRS) (folosiţi în tratamentul tulburărilor depresive majore sau al tulburărilor anxioase).
  • Ciclosporină sau tacrolimus (medicamente folosite pentru a atenua reacţiile sistemului imunitar).
  • Digoxină (folosită în tratamentul tulburărilor cardiace).
  • Sulfoniluree precum glimepirid (medicamente cu administrare orală folosite pentru controlul concentraţiei zahărului în sânge la pacienţii cu diabet zaharat).
  • Medicamente folosite pentru tratamentul tensiunii arteriale mari numite diuretice (precum furosemidă sau hidroclorotiazidă), inhibitori ECA (precum enalapril), antagonişti ai receptorilor angiotensinei II (precum losartan) şi beta-blocante (precum propranolol).
  • Corticosteroizi precum hidrocortizon sau prednisolonă (folosite ca medicamente antiinflamatorii).
  • Medicamente folosite pentru a împiedica coagularea sângelui, precum warfarină, dicumarol, heparină sau clopidogrel.
  • Rifampicină (folosită pentru tratarea tuberculozei)
  • Sunătoare (Hypericum perforatum) (folosită pentru tratarea depresiei minore)
  • Cilostazol (folosit în cazul durerilor de picioare cauzate de circulaţia neadecvată a sângelui)

Dacă oricare dintre cele de mai sus sunt valabile în cazul dumneavoastră (sau nu sunteţi sigur), discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul înainte de a lua VIMOVO.

VIMOVO împreună cu alimente şi băuturi

Nu luaţi VIMOVO împreună cu alimente, întrucât acestea pot reduce și/sau întârzia efectul VIMOVO. Luaţi comprimatele cu cel puţin 30 minute înainte de masă.

Sarcina, alăptarea şi fertilitatea

Dacă sunteți gravidă sau alăptați, credeți că ați putea fi gravidă sau intenționați să rămâneți gravidă, adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.

Sarcina

Nu luați VIMOVO dacă sunteți în ultimele 3 luni de sarcină, deoarece poate dăuna fătului sau poate cauza probleme la naștere. Poate cauza probleme ale rinichilor și inimii fătului. Poate influența tendința de sângerare (a dumneavoastră și a fătului) și poate determina ca travaliul să apară mai târziu sau să dureze mai mult decât se preconiza. Nu trebuie să luați VIMOVO în primele 6 luni de sarcină, cu excepția cazului în care este absolut necesar și recomandat de medicul dumneavoastră.

Dacă aveți nevoie de tratament în această perioadă sau în timp ce încercați să rămâneți gravidă, trebuie utilizată cea mai mică doză, pentru cea mai scurtă perioadă posibilă. Începând cu săptămâna 20 de sarcină, dacă este utilizat pe o perioadă mai mare de câteva zile, VIMOVO poate cauza probleme ale rinichilor fătului dumneavoastră, care pot duce la niveluri scăzute ale lichidului amniotic care înconjoară copilul (oligohidroamnios), sau poate determina îngustarea unui vas de sânge de la nivelul inimii copilului (duct arterial). Dacă aveți nevoie de tratament mai mult de câteva zile, medicul dumneavoastră poate recomanda monitorizarea suplimentară.

Alăptarea

Nu alăptaţi în timpul tratamentului cu VIMOVO deoarece cantităţi mici pot trece în laptele matern. Dacă intenţionaţi să alăptaţi, nu trebuie să luaţi VIMOVO.

Fertilitatea

VIMOVO poate reduce şansele de a rămâne gravidă. Trebuie să spuneţi medicul dumneavoastră dacă intenţionaţi să rămâneţi gravidă sau dacă nu reuşiţi să rămâneţi gravidă.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Este posibil să aveţi ameţeli sau vedere înceţoşată în timpul tratamentului cu VIMOVO. Dacă apar astfel de simptome, nu conduceţi vehicule şi nu folosiţi unelte sau utilaje.

VIMOVO conţine parahidroxibenzoat de metil (E 218) şi parahidroxibenzoat de propil (E 216).

Aceste substanţe pot provoca reacţii alergice. Aceste reacţii pot să nu apară imediat.

VIMOVO conține sodiu mai puțin de 1 mmol (23 mg) per comprimat, adică practic „nu conține sodiu”.

3. Cum să luaţi Vimovo

Luaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Cum să luaţi acest medicament
  • Înghiţiţi comprimatele întregi cu apă. Nu mestecaţi, rupeţi sau sfărâmaţi comprimatele. Este important să luaţi comprimatele întregi pentru ca medicamentul să acţioneze în mod adecvat.
  • Luaţi comprimatele cu cel puţin 30 minute înainte de masă. Alimentele pot reduce efectul protectiv al VIMOVO asupra stomacului şi intestinului dumneavoastră. Alimentele pot de asemenea cauza o întârziere considerabilă a calmării durerii şi inflamaţiei.
  • Dacă luaţi de mult timp acest medicament, veţi fi supravegheat de medicul dumneavoastră (mai ales dacă tratamentul durează de mai mult de un an).
Doza uzuală
  • Luaţi un comprimat de două ori pe zi, atât timp cât v-a spus medicul dumneavoastră.
  • VIMOVO este disponibil numai în concentraţia 500 mg/20 mg. Dacă medicul dumneavoastră consideră că această doză nu este adecvată pentru dumneavoastră, este posibil să vă prescrie alt tratament.
Dacă luaţi mai mult VIMOVO decât trebuie

Dacă luaţi mai mult VIMOVO decât trebuie, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră sau farmacistului. Simptomele unui supradozaj pot să includă letargie, ameţeli, somnolenţă, dureri şi/sau disconfort la nivel abdominal superior, arsuri în capul pieptului, indigestie, greaţă, probleme la nivelul ficatului (observate în analizele de sânge), probleme la nivelul rinichilor, care pot fi severe, valori mai mari decat cele normale de acid în sânge, confuzie, vărsături, sângerare la nivelul stomacului sau intestinelor, creșterea tensiunii arteriale, dificultăți în respirație, comă, reacții alergice cu debut brusc (care pot include senzație de sufocare, erupții pe piele, umflarea feței și/sau gâtului, și/sau colaps), mişcări necontrolate ale corpului.

Dacă uitaţi să luaţi VIMOVO
  • Dacă uitaţi să luaţi o doză, luaţi-o imediat ce vă amintiţi. Cu toate acestea, dacă este aproape momentul pentru doza următoare, nu luaţi doza omisă.
  • Nu luaţi o doză dublă (două doze în acelaşi timp) pentru a compensa doza uitată.

Dacă aveți întrebări suplimentare despre utilizarea acestui medicament, adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

4. Reactii adverse posibile

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele. Următoarele reacţii adverse pot să apară la administrarea acestui medicament.

Opriţi administrarea VIMOVO şi adresaţi-vă imediat unui medic dacă observaţi oricare dintre următoarele reacţii adverse grave – este posibil să aveţi nevoie urgent de tratament medical:
  • Respiraţie şuierătoare apărută brusc, umflarea buzelor, limbii şi gâtului sau corpului, erupţie trecătoare pe piele, leşin sau dificultăţi la înghiţire (reacţie alergică severă).
  • Apariţia bruscă a unei erupţii grave la nivelul pielii sau înroşirea pielii însoţită de vezicule sau exfoliere poate apărea chiar și după câteva săptămâni de tratament. De asemenea, pot să apară vezicule şi sângerări severe la nivelul buzelor, ochilor, gurii, nasului şi organelor genitale. Erupțiile trecătoare pe piele se pot transforma în leziuni grave ale pielii pe zone extinse (descuamare a epidermei și a membranelor mucoase superficiale), cu consecințe care pot pune viața în pericol. Acestea ar putea fi simptome caracteristice pentru „eritem polimorf” “sindrom Stevens-Johnson”, “necroliză epidermică toxică” sau „reacție adversă la medicament, cu eozinofilie şi simptome sistemice”. Aceste reacții sunt foarte rare și pot afecta până la 1 din 10000 de persoane.
  • Colorarea în galben a pielii şi a albului ochilor, urină închisă la culoare şi oboseală, care pot fi simptome ale unor afecţiuni ale ficatului.
  • Medicamente precum VIMOVO se pot asocia cu o uşoară creştere a riscului de atac de cord (infarct miocardic) sau accident vascular cerebral. Semnele includ durere în piept care se extinde la nivelul gâtului şi umerilor şi care coboară în braţul stâng, confuzie sau slăbiciune musculară sau senzaţie de amorţeală care pot fi prezente numai la nivelul unei jumătăţi a corpului.
  • Eliminaţi scaune de culoare neagră, de consistenţă lipicioasă sau aveţi diaree cu sânge.
  • Aveţi vărsături cu sânge sau particule negre cu aspect de zaţ de cafea.
Adresaţi-vă cât mai repede medicului dacă prezentaţi oricare dintre următoarele:

În cazuri rare, VIMOVO poate să afecteze globulele albe din sânge determinând deficiență imună.

Dacă aveţi o infecţie manifestată prin simptome precum febră şi stare generală alterată sever sau febră cu simptome de infecţie locală precum durere la nivelul cefei, gâtului sau gurii sau dificultăţi la urinare, trebuie să vă adresaţi imediat medicului dumneavoastră pentru ca scăderea numărului de globule albe din sânge (agranulocitoză) să poată fi exclusă prin efectuarea unor analize de sânge. Este important să spuneţi medicului despre medicamentele pe cale le luaţi.

Alte reacţii adverse posibile includ:

Reacţii adverse frecvente (pot afecta până la 1 din 10 persoane)

  • Durere de cap
  • Senzaţie de oboseală
  • Senzaţie de sete
  • Depresie
  • Senzaţie de lipsă de aer
  • Transpiraţii excesive
  • Mâncărimi ale pielii şi erupţii trecătoare pe piele
  • Senzaţia că se învârte totul în jur (vertij)
  • Semne de culoare roşie sau purpurie, vânătăi sau pete pe piele
  • Senzaţie de rău (greaţă) sau stare de rău (vărsături)
  • Senzaţie de “zbatere a inimii” (palpitaţii)
  • Somn agitat sau dificultăţi la adormire (insomnie)
  • Tulburări ale auzului sau ţiuit în urechi
  • Ameţeală, stare de somnolenţă sau senzaţia de confuzie
  • Umflarea mâinilor, picioarelor şi gleznelor (edeme)
  • O inflamaţie în interiorul cavităţii bucale
  • Tulburări de vedere
  • Diaree, durere de stomac, arsuri în capul pieptului, indigestie, constipaţie, râgâit sau eliminare de gaze intestinale (flatulenţă).
  • Ulcer la nivelul stomacului sau în prima parte a intestinului subțire (duoden)
  • Inflamarea mucoasei stomacului (gastrită).
  • Polipi benigni în stomac.

Reacţii adverse mai puţin frecvente, rare sau foarte rare (pot afecta până la 1 din 100 persoane)

  • Durere sau ulcerații la nivelul gurii.
  • Probleme cu vederea precum vedere înceţoşată, conjunctivită sau durere la nivelul ochilor.
  • Vise ciudate.
  • Senzație de somnolență.
  • O cantitate mare de zahăr (glucoză) în sânge. Simptomele includ senzație de sete și creșterea cantității de urină.
  • Concentrații mici zahăr (glucoză) în sânge. Simptomele includ senzație de foame sau slăbiciune, transpirații și bătăi rapide ale inimii.
  • Comă.
  • Inflamația vaselor de sânge.
  • Perforarea stomacului sau intestinului (gaură).
  • Lupus eritematos sistemic (LES), o afecțiune în care sistemul imunitar atacă propriul organism, ceea ce cauzează durere articulară, erupție cutanată și febră.
  • Ganglioni limfatici măriți.
  • Fractura la nivelul șoldului, încheieturilor mâinilor sau coloanei vertebrale (dacă VIMOVO este utilizat în doze mari și pe perioadă îndelungată).
  • Febră
  • Leşin
  • Uscăciune a gurii
  • Agresivitate
  • Pierdere a auzului
  • Criză de astm bronşic
  • Crize convulsive sau convulsii
  • Tulburări menstruale
  • Modificări ale greutăţii corporale
  • Căderea părului (alopecie)
  • Urticarie (blânde)
  • Dureri ale articulaţiilor (artralgii)
  • Mărirea sânilor la bărbaţi
  • Leziuni sau umflarea limbii
  • Spasme sau tremurături ale muşchilor
  • Tulburări ale poftei de mâncare sau modificări ale gustului
  • Slăbiciune musculară sau dureri ale muşchilor (mialgii)
  • Este posibil ca sângele să se coaguleze mai greu
  • Dificultăţi de a rămâne gravidă
  • Febră, înroşire sau alte semne de infecţie
  • Ritm de bătaie a inimii neregulat, lent sau foarte rapid
  • Senzaţie de amorţeală, înţepături şi furnicături
  • Tulburări ale memoriei sau de concentrare
  • Senzaţie de agitaţie, confuzie, teamă fără motiv sau nervozitate
  • Stare generală de rău, slăbiciune sau lipsa energiei
  • Tumefiere sau durere la nivelul anumitor părţi ale corpului din cauza retenţiei de apă
  • Tensiune arterială mare sau mică. Este posibil să vă simţiţi slăbit sau ameţit
  • Erupţii pe piele sau erupţie veziculoasă sau sensibilitate crescută a pielii la expunerea la lumina solară
  • Senzaţia că vedeţi, simţiţi sau auziţi lucruri care nu sunt reale (halucinaţii)
  • Modificări ale rezultatelor analizelor de sânge, cum sunt cele prin care se verifică funcţia ficatului. Medicul dumneavoastră vă poate oferi mai multe amănunte.
  • O infecţie numită “candidoză” care poate afecta intestinul şi care este provocată de o ciupercă
  • Sânge în urină sau alte tulburări ale rinichilor. Este posibil să aveţi dureri de spate
  • Dificultăţi de respiraţie, care se pot agrava lent. Acestea pot fi semne de apariţie a pneumoniei sau a inflamaţiei plămânilor
  • Niveluri reduse de sare (sodiu) în sânge. Aceasta poate determina slăbiciune, stare de rău (vărsături) şi crampe.
  • Simptome de meninigită precum febră, greaţă sau vărsături, senzaţie de înţepenire a cefei, durere de cap, sensibilitate la lumina puternică şi stare de confuzie.
  • Tulburări la nivelul pancreasului. Semnele includ durere severă la nivelul abdomenului care se extinde către spate.
  • Scaune deschise la culoare care reprezintă un semn de afectare gravă a ficatului (hepatită). Tulburările grave ale ficatului pot duce la insuficienţă hepatică şi afectarea creierului.
  • Colită sau agravarea bolilor inflamatorii intestinale cum sunt boala Crohn sau colita ulcerativă. Semnele includ durere abdominală, diaree, vărsături şi scădere în greutate.
  • Tulburări ale sângelui precum scăderea numărului de globule roşii (anemie), globule albe sau trombocite. Aceasta poate determina slăbiciune, vânătăi, febră, frisoane severe, dureri de gât sau creşterea probabilităţii de apariţie a infecţiilor.
  • Creșterea numărului unui anumit tip de celule albe ale sângelui (eozinofilie).
  • Scăderea numărului total de celule ale sângelui (pancitopenie).
  • Tulburări ale modului în care inima pompează sânge în corp sau leziuni ale vaselor de sânge. Semnele pot include oboseală, scurtarea respiraţiei, senzaţie de leşin, dureri în piept sau durere generalizată.

Reacţii adverse cu frecvenţă necunoscută (frecvenţa nu poate fi estimată din datele disponibile)

  • Dacă urmaţi un tratament cu VIMOVO de mai mult de trei luni, concentraţiile de magneziu în sângele dumneavoastră pot scădea. Scăderea concentraţiilor magneziului în sânge poate duce la oboseală, contracţii musculare involuntare, dezorientare, convulsii, ameţeli sau creşterea frecvenţei cardiace. Dacă prezentaţi oricare dintre aceste simptome, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră imediat. Scăderea concentraţiior magneziului în sânge poate conduce de asemenea la o reducere a concentraţiilor de potasiu sau calciu în sânge. Medicul dumneavoastră poate decide efectuarea în mod regulat a testelor de sânge pentru monitorizarea concentraţiei magneziului din sângele dumneavoastră.
  • Erupţie trecătoare pe piele, posibil cu dureri la nivelul articulațiilor.

Nu vă îngrijoraţi din cauza acestor posibile reacţii adverse. Este posibil să nu manifestaţi niciuna dintre ele.

Raportarea reacţiilor adverse

Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Acestea includ orice posibile reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct la Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România Str. Aviator Sănătescu nr. 48, sector 1

Bucuresti 011478- RO e-mail: adr@anm.ro Website: www.anm.ro

Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.

5. Cum se pastreaza Vimovo

Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.

Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe cutie, flacon şi blister după „EXP:”. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

A nu se păstra la temperaturi peste 30°C.

Flacon

A se păstra în ambalajul original şi a se ţine flaconul bine închis pentru a fi protejat de umiditate.

Blister

A se păstra în ambalajul original pentru a fi protejat de umiditate.

Nu aruncați niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebați farmacistul cum să aruncați medicamentele pe care nu le mai folosiți. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

6. Continutul ambalajului si alte informatii

Ce conţine VIMOVO
  • Substanţele active sunt naproxen și esomeprazol. Fiecare comprimat conţine naproxen 500 mg şi esomeprazol 20 mg.
  • Celelalte componente sunt: nucleu– croscarmeloză sodică, stearat de magneziu, povidonă K90, dioxid de siliciu coloidal şi film- ceară carnauba, monostearat de glicerol 40-55, hipromeloză tip 2910 (3 mPas, 6 mPas și 50 mPas), oxid de fer (E 172, galben, negru), macrogol 8000, copolimer acid metacrilic etil acrilat (1:1) dispersie 30%, parahidroxibenzoat de metil (E 218), polidextroză, polisorbat 80, propilenglicol, parahidroxibenzoat de propil (E 216), laurilsulfat de sodiu, dioxid de titan (E 171), trietil citrat.
Cum arată VIMOVO şi conţinutul ambalajului

VIMOVO se prezintă sub formă de comprimate ovale de culoare galbenă, cu dimensiunile 18×9,5 mm inscripţionate cu cerneală neagră cu “500/20”

Cutie cu flacon

Mărimi de ambalaj: 6, 10, 20, 30, 60, 100, 180 sau 500 comprimate cu eliberare modificată.

Flacoanele conţin gel de siliciu desicant (pentru a feri comprimatele de umezeală). Nu mâncaţi plicul care conţine desicantul.

Flacoanele conțin gel de siliciu desicant în interiorul capacului cu filet (pentru a menține comprimatele uscate).

Cutii cu blistere din aluminiu:

Mărimi de ambalaj: 10, 20, 30, 60 sau 100 comprimate cu eliberare modificată. Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi fabricanții

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

Grünenthal GmbH

Zieglerstraße 6, 52078 Aachen, Germania

vimovo prospect grunenthal
Fabricanţii

AstraZeneca AB

vimovo prospect

Gärtunavägen, SE-151 85 Södertälje Suedia

Grünenthal GmbH Zieglerstraße 6, 52078 Aachen Germania

Acest medicament este autorizat în Statele Membre ale Spaţiului Economic European și în Regatul Unit al Marii Britanii (Irlanda de Nord) sub următoarele denumiri comerciale:
Statul membruNumele produsului
Austria, Belgia, Bulgaria, Estonia, Finlanda, Germania, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Țările de Jos, Norvegia, Portugalia, România, Spania, Suedia, Regatul Unit (Irlanda de Nord)Vimovo

Acest prospect a fost revizuit în Mai 2023.

Articole similare: