Transplant de microbiota fecala: a arătat eficacitate la pacienții cu boala Parkinson
Acest studiu și-a propus să evalueze efectele clinice și siguranța unui singur transplant de microbiota fecala la pacienții cu Parkinson în stadiu incipient.
Dereglarea microbiomului intestinal a fost implicată în boala Parkinson. În acest studiu randomizat, dublu-orb, controlat cu placebo, primul de acest fel, cercetătorii de la Spitalul Universitar Ghent din Belgia au investigat efectele de transplant de microbiota fecala la pacienții cu boala Parkinson în stadiu incipient.
Studiul a inclus 46 de pacienți cu boala Parkinson ușoară până la moderată, cu vârsta cuprinsă între 50-65 de ani. Acesti pacienti au fost repartizați aleatoriu pentru a primi fie transplant de microbiota fecala fie de la un donator sănătos (n=22) fie placebo cu transplant de propriul scaun (n=24).
Rezultatele au fost remarcabile: pacienții care au primit transplant de la donatori sănătoși au experimentat o îmbunătățire semnificativă a simptomelor motorii (5,8 puncte), măsurată prin scorul motor MDS-UPDRS, după 12 luni, comparativ cu o îmbunătățire de 2,7 puncte în grupul placebo.
Pe langa imbunatatirile de mai sus, s-au observat îmbunătățiri ale timpului de tranzit gastrointestinal, adica reducerea constipației fara evenimente adverse severe.
Aceste descoperiri sugereaza că un singur transplant de microbiota fecala poate induce efecte benefice ușoare si de lungă durată asupra simptomelor motorii la pacienții cu boala Parkinson în stadiu incipient.
Aceste descoperiri evidențiază potențialul de modulare a microbiomului intestinal ca abordare terapeutică atat in Parkinson dar potential si in alte boli.
In Romania se poate efectua transplant de microbiota fecala de exemplu in cadrul clinicii imuno-medica.