Tramadol- ce este si pericole

Tramadol este un analgezic opioid, utilizat pentru gestionarea durerii moderate până la severe. Tramadol este considerat un SNRI sau serotonin–norepinephrine reuptake inhibitor (inhibitor de recaptarea a serotoninei si a norepinefrinei).

Deși este considerat mai sigur decât opioidele tradiționale, tramadolul prezintă riscuri semnificative. Printre pericolele si efectele adverse asociate cu tramadol se numara inclusiv dependența, supradozajul, sindromul serotoninergic, convulsii și diferite efecte adverse.

Tramadolul poate fi administrat singur, sub forma pastilelor Tramadol sau impreuna cu paracetamol sub forma medicamentelor precum Doreta sau Zaldiar.

Doreta contine substanta tramadol in 2 cantitati: 37.5mg si 75mg. Zaldiar are o concentratie de tramadol de 37.5mg.

Ce contine Tramadol

Tramadol medicament se gaseste sub forma de pastile, supozitoare si solutie injectabila de tramadol.

  • Pastilele tramadol pot avea o concentratie de: 50mg, 100mg si 150mg.
  • Supozitoarele Tramadol au o concentratie de 100mg.
  • Solutia injectabila Tramadol se gaseste cu urmatoarele concentratii: 50mg/ml si 100mg/ml.
tramadol

Substanţa activă din pastilele Tramadol KRKA este clorhidrat de tramadol. Fiecare capsulă conţine clorhidrat de tramadol 50 mg. Celelalte componente sunt: celuloză microcristalină, amidon glicolat de sodiu, talc şi stearat de magneziu; capsulă: corpul capsulei-dioxid de titan (E 171), gelatină; capul capsulei-dioxid de titan (E 171), Indigo Carmin, gelatină

Tramadol din punct de vedere chimic este un alcaloid sintetic.

tramadol
Tramadol

Tramadol si morfina

Tramadolul nu este morfina, dar ambele substante fac parte din clasa de substante numite: OPIOIDE. Aceste substante opioide se leaga de o clasa specifica de receptori predominant gasiti in sistemul nervos central.

Receptorii de opioizi joacă un rol crucial în reglarea durerii, a recompensei și a comportamentelor de dependență. In functie de opioid, acesta are efecte mai intense sau mai de durata asupra acestor receptori.

Reacții adverse la Tramadol

Tramadolul este asociat cu diferite reacții adverse la medicamente, variind de la reacții adverse comune, cum ar fi greața și amețeli, până la afecțiuni grave, cum ar fi depresia respiratorie și sindromul serotoninergic.

Tramadol pericol de dependență

Cum am mentionat mai sus, Tramadolul acționează asupra receptorilor opioizi din creier. Receptorii opioizi sunt critici în sistemul natural de control al durerii al organismului. Opioidele endogene (produse in mod normal de organism) cum ar fi endorfinele, encefalinele și dinorfinele se leagă de acești receptori pentru a ajuta la gestionarea durerii. Atunci când opioidele exogene (cum ar fi morfina sau Tramadolul) se leagă de acești receptori, ele imită acțiunea opioidelor endogene, ceea ce duce la ameliorarea durerii.

Insa din pacate acest mecanism poate duce la dependențe, în special în cazul utilizării indelungate sau la doze mari. Urmati neaparat sfaturile medicului, prospectul medicamentului si pe cat posibil, evitati folosirea acestui analgezic.

Tramadol pericol de supradozaj

Supradozajul cu tramadol este un risc serios, mai ales atunci când este combinat cu alți depresori ai sistemului nervos central, cum ar fi benzodiazepinele. Urmati neaparat sfaturile medicului, prospectul medicamentului si pe cat posibil, evitati folosirea acestui analgezic.

Tramadol pericol de sindrom serotoninergic și convulsii

Din punct de vedere biochimic, Tramadolul inhiba recaptarea serotoninei și norepinefrinei la nivelul sinapselor din sistemul nervos central. Acest blocaj poate duce la acumularea de serotonina la nivelul sinapselor care se caracterizeaza printr-un sindrom numit sindrom serotoninergic și convulsii.

Acest risc este crescut în special la doze mari sau atunci când este utilizat împreună cu alte medicamente serotoninergice (cum sunt antidepresivele, analgezice precum meperidina, medicamente pentru migrene precum triptani, suplimente alimentare precum 5-HTP, ceaiuri medicinale precum sunatoarea)

Sindromul serotoninergic se caracterizează prin simptome precum agitație, diaforeză, tremor și hiperreflexie. Sindromul are loc datorita acumularii de serotonina la nivelul sinapselor nervoase.

Crizele induse de Tramadol prezintă un risc semnificativ, în special la persoanele cu antecedente de convulsii. Toate riscurile cresc cu cat cresteti consumul de Tramadol. Urmati neaparat sfaturile medicului, prospectul medicamentului si pe cat posibil, evitati folosirea acestui analgezic.

Tramadol pericol renal si hepatic

Utilizarea acută și cronică a tramadolului poate duce la afectarea ficatului și a rinichilor. Studiile experimentale la șobolani au arătat că tramadolul poate provoca stres oxidativ, inflamație și apoptoză în țesuturile hepatice și renale. Chiar și dozele terapeutice de Tramadol pot induce toxicitate semnificativă asupra organelor.

Tramadol pareri

Având în vedere potențialele pericole ale tramadolului, fiti precauți atunci când vine vorba de acest medicament.

Pentru a atenua pericolele tramadolului:

  1. Evitați utilizarea pe termen lung: Limitați prescripțiile de tramadol la utilizarea pe termen scurt ori de câte ori este posibil pentru a reduce riscul de dependență și dependență.
  2. Monitor pentru efectele adverse: Evaluați în mod regulat pacienții pentru semne de sindrom serotoninergic, convulsii și alte reacții adverse.
  3. Educațiva: fiti informați despre riscurile Tramadolului, inclusiv despre potențialele interacțiuni cu alte medicamente și despre pericolele supradozajului.
  4. Incercati alternative pentru tratarea durerii: luați în considerare alte medicamente care nu sunt pe baza de opioizi (ibuprofen, paracetamol, naproxen, diclofenac, ketoprofen, analgezice locale)

Tramadol alternative

Mai exista alternativa a brandului Tramadol precum Tramacalm dar si acesta este pe baza de tramadol ca substanta activa. Evitati pe cat posibil in totalitatea opioidele pentru ca toata clasa prezinta pericol de dependenta.

Alternative la Tramadol pot fi:

  • ibuprofen – se elibereaza FARA reteta
  • paracetamol – se elibereaza FARA reteta
  • naproxen – se elibereaza FARA reteta
  • Flamexin – se elibereaza cu reteta
  • diclofenac – se elibereaza fara retata sub forma de pastile si unguent
  • analgezice locale (mai jos este Etrixenal)
vimovo

Nalgesin – contine Naproxen

220 mg Naproxen, 20 comprimate

Se elibereaza fara reteta!


vimovo naproxen gel etrixenal

Etrixenal – contine Naproxen

100 mg Naproxen/g gel, 55 g gel

Se elibereaza fara reteta!


alternativa tramadol

Diclofenac unguent – 50mg/g

Se elibereaza fara reteta!


vimovo pret

Vimovo 500mg/20mg, 60 comprimate

Chiar și dozele terapeutice de Tramadol pot induce toxicitate semnificativă asupra organelor. Toate riscurile cresc cu cat cresteti consumul de Tramadol. Urmati neaparat sfaturile medicului, prospectul medicamentului si pe cat posibil, evitati folosirea acestui analgezic.

Prospect Tramadol

Puteti gasit prospect Tramadol KRKA pastile aici.

Articole similare: