pancreas anatomie

Pancreas: Inima Ascunsă a Abdomenului

Pancreasul este un organ abdominal esențial pentru sistemul digestiv si pentru cel endocrin. Este responsabil de producerea enzimelor digestive și a hormonilor precum insulina.

Pancreasul nu este adesea în centrul atenției, dar joacă un rol esențial în buna funcționare a corpului nostru.

Cum arata pancreasul?

Pancreasul este un organ subțire, cu o lungime de aproximativ 15 cm.

pancreas real
Pancreas real

Unde este pancreasul?

Pancreasul este localizat în spatele stomacului și se întinde între splină din partea stângă a corpului și duodenul din partea dreaptă.

localizare pancreas
Localizare pancreas

Functii pancreas

Pancreasul are două funcții principale în organism, face:
Enzime (functie exocrina) – acestea ajută la digerarea (descompunerea) alimentelor.
Hormoni (functie endocrina) – cum ar fi insulina și glucagonul, care controlează nivelul zahărului din sânge.

Aceste doua functii se mai numesc: endocrină și exocrină. Partea exocrină produce enzime digestive care sunt eliberate în intestinul subțire pentru a ajuta la descompunerea alimentelor în nutrienți absorbați de corp. Iar funcția endocrină implică producerea de hormoni, inclusiv insulina și glucagonul, care reglează nivelul zahărului din sânge.

Boli pancreas si simptome

Cele mai comune boli ale pancreasului sunt:

  • pancreatita
  • diabetul zaharat
  • cancerul pancreatic

Pancreatita

Pancreatita este o inflamație care apare atunci când secrețiile de enzime pancreatice se acumulează și încep să digere pancreasul însuși. Poate apărea ca atacuri dureroase acute care durează câteva zile sau poate fi o afecțiune cronică care progresează pe o perioadă de ani.

Pancreatita poate fi acută sau cronică și se manifestă prin inflamația pancreasului.

Simptome pancreatita

1. Simptome pancreatita acuta

Aceste simptome includ dureri severe în partea superioară a abdomenului, greață, vărsături și, în unele cazuri, febră și icter.

2. Simptome pancreatita cronică

Aceste simptome se manifesta prin durere abdominală persistentă și pierderea funcției pancreatice, ceea ce afectează digestia și reglarea zahărului din sânge.

Diabetul zahart

Diabetul zaharat este o altă boală majoră legată de pancreas, caracterizată prin incapacitatea acestuia de a produce suficientă insulină sau de a utiliza eficient insulina produsă.

Simptome diabet zaharat

Simptomele diabetului zaharat includ:

  • sete excesivă
  • urinare frecventă
  • oboseală
  • pierdere în greutate neintenționată
  • vedere încețoșată

Cancerul pancreatic

Acesta este una dintre cele mai temute afecțiuni, având adesea un prognostic defavorabil.

In functie de tesutul de origine tumorile pancreatice pot fi:

  • tumori exocrine
  • tumori endocrine

Tumori exocrine ale pancreasului

Tesutul exocrin al pancreasului constituie cea mai mare parte a pancreasului. Tumorile exocrine sunt umorile acestui tesut exocrin al pancreasului. Cel mai frecvent tip de cancer pancreatic este adenocarcinomul pancreatic si anume 95% dintre cazuri sunt de acest tip.

Cea mai comună formă de cancer pancreatic este adenocarcinom pancreatic, o forma de tumoare exocrină care provine din celulele care căptușesc canalul pancreatic.

Alte forme mai putin intalnite de tumori exocrine sunt: adenocarcinom acinar, carcinomul adenoscuamos si  carcinom cu celule gigant.

Tumori endocrine ale pancreasului

O formă mult mai puțin comună, tumorile endocrine ale pancreasului, reprezintă mai puțin de 5% din toate tumorile pancreatice și sunt uneori denumite tumori neuroendocrine sau cu celule insulare.

Simptome cancer pancreatic

Simptomele cancerului pancreatic sunt vagi și pot include durere abdominală care iradiază către spate, pierderea apetitului, pierdere în greutate, icter și tulburări digestive. Datorită naturii sale insidioase, cancerul pancreatic este adesea diagnosticat în stadii avansate, ceea ce îngreunează tratamentul.

Cauze cancer pancreatic

Nu se cunoaste o cauza exacta a cancerului pancreatic. Se poate corela cu anumite mutatii genetice insa acestea sunt prezente doar in unele cazuri. Din pacate in momentul acesta suntem doar consitenti de factorii de risc ai cancerului pancreatic si acestia sunt:

Factori personali de risc

Vârsta: Riscul de a dezvolta cancer pancreatic crește după vârsta de 50 de ani. Majoritatea pacienților au vârste cuprinse între 60 și 80 de ani în momentul diagnosticării.
Etnie: Afro-americanii au, mai multe șanse de a dezvolta cancer pancreatic decât asiaticii, hispanicii și caucazienii.

Factori de risc de mediu

Fumatul: Aproximativ 30% din cazurile de cancer pancreatic sunt considerate a fi un rezultat direct al fumatului. Persoanele care fumează țigări au de două ori mai multe șanse de a dezvolta cancer pancreatic decât persoanele care nu fumează țigări. Tumorile canceroase care se formează ca urmare a fumatului cresc într-un ritm accelerat și se dezvoltă cu aproximativ 10 ani mai devreme decât tumorile care nu sunt legate de fumat.

Factori de risc pentru sănătate

Pancreatita cronică: Pancreatita este o inflamație a pancreasului. Persoanele diagnosticate cu pancreatită cronică au un risc crescut de a dezvolta cancer pancreatic. Pancreatita cronică este o afecțiune care poate afecta oamenii de orice vârstă. Este de obicei diagnosticată la persoanele care au 35-45 de ani. Se poate datora unui număr de factori, inclusiv pancreatita ereditară (genetică), malformația canalelor pancreasului, traumatismele pancreasului sau abuzul excesiv de alcool timp de mulți ani.

Diabet: cancerul pancreatic este de două ori mai probabil să apară la persoanele care au diabet decât la persoanele care nu au diabet. Cu toate acestea, relația dintre diabet și cancerul pancreatic nu este încă pe deplin înțeleasă. Nu este neobișnuit ca indivizii să dezvolte diabet înainte ca cancerul pancreatic să fie detectat și este posibil ca această intoleranță la glucoză să fie de fapt cauzată de modificările pancreasului rezultate din cancer.

Greutate: indicele de masă corporală (IMC) este o măsură statistică calculată pe baza înălțimii și greutății unei persoane. O persoană cu un IMC peste 25 este considerată supraponderală și acest lucru poate crește riscul de a dezvolta cancer pancreatic.

Factori de risc moșteniți

Risc moștenit: până la 15% din cancerul pancreatic este legat de antecedentele familiale ale bolii. Riscul de a dezvolta cancer pancreatic crește de 2-3 ori dacă mama, tatăl, fratele sau copilul unei persoane au avut cancer pancreatic. Riscul se înmulțește dacă este afectat un număr mai mare de membri ai familiei. Există mai multe mutații genetice moștenite care au fost legate de un risc crescut de cancer pancreatic, inclusiv genele responsabile de cancerul de sân și ovarian și melanom. Aflați mai multe despre condițiile genetice specifice, inclusiv o mutație a genei BRCA, care duc la un risc crescut de cancer pancreatic.

Foarte multe din informatiile de mai sus au fost preluate de pe columbiasurgery.org.

Pentru mai multe articole din sanatate mergeti AICI.

Pancreas.ro contine foarte multe resurse despre bolile pancreasului si recomandari de stil de viata sanatos cu focus pe sanatatea pancreasului.

Similar Posts