Microbiomul intestinal patern afecteaza descendentii

Microbiomul intestinal este este responsabil pentru producerea de numerosi compusi si molecule esențiale pentru metabolismul nostru.

Un microbiom intestinal echilibrat este important pentru sănătatea noastra deoarece pe langa alte influente, are impact si asupra sistemului imunitar și endocrin. Aceste sisteme la rândul lor au un impact asupra țesuturilor din întregul corp.

Cu toate acestea, se știe puțin despre impactul microbiotei intestinale asupra reproducerii gazdei și dacă o microbiotă modificată la un tată ar putea influența starea de sănătate a descendenților săi.

Intreg studiul microbiomului este interesant si inca sunt foarte multe lucruri pe care le aflam despre microbiom in ultimii ani cum ar fi de exemplu imactul microbiomului in boli precum cancer colorectal sau boala Parkinson.

microbiomul intestinal patern

Studiu despre microbiomul intestinal patern

Recent, un grup de cercetatori au arătat că perturbarea microbiomului intestinal patern, al șoarecilor masculi, crește probabilitatea ca descendenții lor să se nască cu greutate mică și să aibă mai multe șanse să moară prematur. Aceste descoperiri ar putea ajuta la prevenirea unor complicații la naștere pentru oameni.

Perturbarea microbiomului sau disbioza s-a declansat prin administrarea de laxative sau antibiotice.

Aceste constatări sunt ilustrate în animația de mai jos.

Microbiomul intestinal patern afecteaza descendentii

Perturbarea microbiomului intestinal s-a realizat prin tratamentul cu antibiotice comune precum și tratamente cu laxative care a indus o stare numita “disbioza” unde ecosistemul microbilor intestinali a fost dezechilibrat. De aceea este foarte important contracararea tratamentului antibiotic ori cu suplimente probiotice ori cu probiotice naturale.

Dupa perturbarea microbiomului, studiul a analizat modificările în compoziția metaboliților testiculari importanți și semnalizarea hormonală. S-au observant modificari si cel puțin o parte din acest efect a fost mediată de modificări ale nivelurilor hormonului cheie leptina din sânge și din testiculele bărbaților cu disbioză indusă. Aceste observații sugerează că există o conexiune importantă între microbiomul intestinal și linia germinativă.

Pentru a observa efectul acestei linii germinale modificate, soarecii masculi cu disbioza indusa si soareci masculi netratati au fost imperecheati cu female soareci netratate. Puii de șoareci masculi disbiotici au prezentat greutăți semnificativ mai mici la naștere și o rată crescută a mortalității postnatale pe langa defecte placentare similar cu pre-eclampsia la oameni. Atat disbioza cu LAXATIVE cat si disbioza cu ANTIBIOTICE au afectat descendenții în mod similar.

Important, acest efect este reversibil. Odată ce antibioticele sunt retrase, microbiomul intestinal patern se reface. Când șoarecii cu microbiotă recuperată au fost împerecheați cu femele netratate, urmașii lor s-au născut cu greutate normală la naștere și s-au dezvoltat normal.

Asadar, acesta este inca un studiu care dovedeste importanta microbiomului intestinal si efectele drastice ale disbiozei.

Articole similare: