Indulcitori artificiali si sanatate
Indulcitorii artificiali sunt adesea folosiți ca înlocuitori ai zahărului, deoarece sunt de multe ori mai dulci decât zahărul, dar conțin foarte puține sau deloc calorii.

indulcitorii artificiali
Dintre cei mai celebri indulcitori artificiali se numara: aspartam, acesulfam, zaharina, ciclamat de sodiu si sucraloza. Acestia nu cresc semnificativ nivelul de insulină din organism deoarece nu sunt carbohidrați și nu cresc nivelul zahărului din sânge.
Insulina este eliberată în primul rând ca răspuns la nivelurile crescute de zahăr din sânge, iar rolul său principal este de a ajuta la reglarea zahărului din sânge prin promovarea absorbției de glucoză în celule pentru energie sau stocare.
Acestia oferă o alternativă fără zahăr pentru persoanele care doresc să-și reducă aportul de calorii și zahăr, insa impactul lor asupra sănătății lasa loc de discutii.
Iată câteva motive pentru care îndulcitorii artificiali sunt dezbătuți:
Impactul indulcitorilor artificiali asupra microbiomului
Personal, cred ca acest aspect impreuna cu aspectul legat de cancer, este cel mai ingrijorator lucru cand vine vorba despre acesti produsi artificiali. Unele studii au sugerat că îndulcitorii artificiali pot modifica compoziția și activitatea microbiotei intestinale. Microbiomul intestinal joacă un rol crucial în diferite aspecte ale sănătății și orice perturbare a florei intestinale poate avea consecințe neprevăzute.
Sucraloza este un îndulcitor artificial iar acest studiu a aratat ca sucraloza poate modifica in mod negativ microbiomul intestinal la șoareci și poate crește riscul de a dezvolta inflamație cronică. Un alt studiu a constatat că acesulfamul de potasiu (sau acesulfam K – de exemplu acesta se gaseste in gumele de mestecat Orbit), de asemenea, un îndulcitor artificial, a indus creșterea în greutate la șoareci masculi, dar nu la femelele soarec.
Impactul indulcitorilor artificiali asupra gustului și a poftelor
Unele studii sugerează că îndulcitorii artificiali ar putea să nu satisfacă pofta de dulce în același mod ca și zahărul, ceea ce duce la creșterea poftei de mâncare dulci. Acest lucru ar putea duce la supraalimentare și, în mod ironic, la creșterea în greutate.
Efecte metabolice ale indulcitorilor artificiali
Există cercetări în curs privind modul în care îndulcitorii artificiali pot afecta metabolismul. Unele studii sugerează că aceștia ar putea influența sensibilitatea la insulină și metabolismul glucozei, contribuind potențial la tulburări metabolice precum rezistența la insulină. Cu toate acestea, dovezile nu sunt concludente și sunt necesare mai multe cercetări.
Interesant este ca indulcitorii artificiali sunt recomandati ca sa fie evitati in boli precum guta.
Reglarea apetitului de catre indulcitorii artificiali
Există o dezbatere despre dacă îndulcitorii artificiali afectează reglarea apetitului. Unele studii sugerează că consumul de îndulcitori poate perturba capacitatea organismului de a regla aportul de calorii, ceea ce duce la creșterea consumului de alimente în ansamblu.
Preocupări legate de cancer in consumul de indulcitori artificiali
Studiile timpurii asupra zaharinei au ridicat îngrijorări cu privire la o potențială legătură cu cancerul vezicii urinare, deși cercetările ulterioare au contestat aceste constatări. Alți îndulcitori artificiali, cum ar fi aspartamul și sucraloza, au fost supuși unor evaluări ample de siguranță și sunt, în general, considerați „siguri” de către autoritățile de reglementare, inclusiv Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA) și Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA).
E adevarat ca oamenii diferă în răspunsurile lor la îndulcitorii artificiali. Unii indivizi pot prezenta reacții adverse, cum ar fi dureri de cap sau disconfort gastro-intestinal, în timp ce alții pot să nu aibă reacții adverse. Problema mea personala este ca sunt foarte comuni in foarte multe produse de pe piata. E greu sa gasesti un aliment ambalat care nu are ori indulcitori artificiali ori emulgatori.
Intestinul are un rol primordial in sanatatea organismului si a psihicului, asadar oricine este interesat de starea de sanatate pe termen lung ar trebui sa evite ambele: indulcitorii artificiali si emulgatorii.
Istoria indulcitorilor artificiali
In anii 1950 in SUA dezvoltarea industriei fast-food a fost insotita de cresterea obezitatii. Din dorinta de a scadea valoarea calorica a produselor alimentare indulcitorii alimentari au aparut ca solutie.
Initial zaharina a fost utilizata dar din cauza gustului amar alte produse au fost cercetate ca inlocuitori. Ciclamatul a fost descoperit si folosit pentru indulcirea bauturilor nealcoolice dar in 1970 a fost interzis in SUA din cauza “suspiciunilor” de a provoca cancer dar acesta este inca acceptat in Uniunea Europeana!!!
Tot in aceasta perioada a fost descoperit si aspartamul si pentru ca nu au fost suspiciuni ca ar provoca vreo boala, produsele indulcite cu aspartam au fost descrise ca “dietetice” pentru ca aspartamul nu ridica glicemia iar aportul caloric este aproape 0.
Indulcitorii artificiali in Romania si UE
Incepand cu 2018 (conform Commission Regulation 2018/97), in Uniunea Europeana indulcitorii artificiali nu pot fi folositi in produse de patiserie, in timp ce in SUA “nu este recomandat” dar cei care sunt aprobati sunt inca folositi.
Uniunea Europeana este de parere ca ciclamatul nu este metabolizat de catre corpul uman in compusi ce pun sanatatea cetatenilor in pericol in timp ce SUA este de parere ca exista un risc de cancer cauzat de consumul de ciclamat mai ales pentru persoanele care metabolizeaza acest compus in ciclohexilamina.
Ultimele studii au aratat ca sucraloza din consum nu este pura ci mai contine inca o substanta numita sucraloza-6-acetat. Acest compus sucraloza-6-acetat este genotoxic, adica atatca ADN-ul celular. Pe langa faptul ca aceasta subtanta poate fi ingerata o data cu sucraloza impura, sucraloza-6-acetat mai este si formata in intestin in tentativa de metabolizare a sucralozei.
Lista de indulcitori artificiali conform EU:
- E 950 Acesulfam K
- E 951 Aspartam
- E 952 Ciclamat (acid ciclamic si sarurile sale: Na si Ca)
- E 954 Zaharina si sarurile sale: Na, K, si Ca
- E 955 Sucraloza
- E 959 Neohesperidina DC
- E 961 Neotam
- E 962 Sarea de aspartam-acesulfam
- E 969 Advantam
Toti indulcitorii artificiali sunt clasificati ca E-uri de Uniunea Europeana.
Produsele care contin indulcitori artificiali sunt proclamate a fi dietetice pentru ca nu au aport caloric dar din pacate vin cu alte riscuri. Coca-Cola Zero este unul din acele produse:
Aspartamul de exemplu este descompus in tractul digestiv in metanol (10%), acid aspartic (40%) si fenilalanina (50%). Acesti compusi sunt absorbiti de intestin si ajung in ficat. In ficat, metanolul este oxidat si rezulta folmaldehida si acidul formic. Atat metanolul cat si compusi rezultati in urma oxidarii sunt toxici pentru ficat. Formaldehida este un compus genotoxic (ataca ADN-ul celulelor) si carcinogen
Un produs foarte clasic pe langa Coca-Cola care este promovat a fi “fara zahar” este guma de mestecat Orbit dar contine trei indulcitori artificiali.

Ingrediente Orbit – Professional White Guma de mestecat
XYLITOL, SORBITOL, ASPARTAM, SARE DE ASPARTAM-ACESULFAM, ACESULFAM K (ACESULFAM DE POTASIU), BAZA DE GUMA, LECITINA, GUMA ARABICA, Arome, GLICEROL/ E422, FOSFAT DE CALCIU, DIOXID DE TITAN, Carbonat de sodiu, CEARA CARNAUBA\ E903, BHA, ALBASTRU DE BRILIANT
Xylitolul si sorbitolul nu sunt indulcitori artificiali, acestia sunt compusi dulci ce se gasesc in plante dar din punct de vedere chimic nu sunt zaharuri si au 0 aport caloric.
Din aceasta serie de indulcitori alimentari fac parte urmatoarele articole: