Sucraloza – ce este si cum te afecteaza
Sucraloza este un aditiv folosit ca si indulcitor artificial. Sucraloza mai este denumita si E955. Din punct de vedere chimic sucraloza este o zaharoza modificata.
Sucraloza este o zaharoza modificata si din cauza acestor modificari artificiale din punct de vedere chimic nu mai este un zahar insa in urma consumului creeaza senzatia de dulce. Sucraloza este consumata in cantitati atat de mici incat aportul de calorii este aproape 0.
Sucraloza este un pericol pentru sanatate
Ultimele studii au aratat ca sucraloza din consum nu este pura ci mai contine inca o substanta numita sucraloza-6-acetat. Acest compus sucraloza-6-acetat este genotoxic, adica atatca ADN-ul celular. Pe langa faptul ca aceasta subtanta poate fi ingerata o data cu sucraloza impura, sucraloza-6-acetat mai este si formata in intestin in tentativa de metabolizare a sucralozei.

Problema cea mai mare este ca “doza maxima” de subtante genotoxice stabilita de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) este depasita deja prin ingestia de sucraloza (pentru ca deja continte prea multa sucraloza-6-acetat) si mai ingrijorator este ca in intestin sucraloza este metabolizata in si mai multa sucraloza-6-acetat.
Rezultatele unui studiu din 2015 au sugerat că un consum crescut de sucraloză ar putea duce la tulburări metabolice. Mai recent, un studiu publicat în Journal of Toxicology and Environmental Health a constatat că sucraloza conține o substanță chimică care poate distruge ADN-ul celulelor expuse la acest îndulcitor, făcându-l ceea ce este cunoscut sub numele de „substanță genotoxică”. Potrivit cercetătorilor studiului, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară a stabilit o limită propusă pentru consumul zilnic de substanțe genotoxice, care vine la 0,15 micrograme. Cu toate acestea, doar o băutură îndulcită cu sucraloză de mărime obișnuită depășește acest nivel.
Sucraloza poate cauza sindromul intestinului permeabil
Acesti cercetatori au aratat ca sucraloza mai afecteaza flora intestinala si prin tulburarea permeabilitatii intestinului si aparitia de “leaky gut” sau “sindromul intestinului permeabil“. In mod normal epiteliul intestinal are rol de gardian. Trece de epiteliu doar substante deja digerate si sigure pentru corp, ce nu este absorbit de epiteliu este excretat (toxine, subtante ce nu pot fi digerate) dar daca aceasta absorbtie este afectata vor trece in sange subtante ce in mod normal ar fi trebuit sa fie excretate iar corpul va reactiona la aceste subtante prin inflamatie si boli autoimune.
Sucraloza poate cauza disbioza intestinala
Acest studiu a aratat ca sucraloza poate modifica in mod negativ microbiomul intestinal la șoareci și poate crește riscul de a dezvolta inflamație cronică.
Cea mai sigura cale de a evita aceste pericole este a NU CONSUMA SUCRALOZA.
Mai multe informatii in acest articol stiintific.
Acest articol este parte din seria “Indulcitori artificiali”
Din aceasta serie de indulcitori alimentari fac parte urmatoarele articole: