ciclamat de sodiu
|

Ciclamat de sodiu – ce este si cum te afecteaza

Ciclamat de sodiu – este un indulcitor artificial denumit si E952. Este de 30 de ori mai dulce ca zaharul si nu contine calorii.

Ciclamatul a fost descoperit si folosit pentru indulcirea bauturilor nealcoolice dar in 1970 a fost interzis in SUA din cauza “suspiciunilor” de a provoca cancer dar acesta este inca acceptat in Uniunea Europeana!!!

Dintre bolile pe care le poate produce consumul de ciclamat se numara:

  1. cancer
  2. boli hepatice
  3. boli renale

Uniunea Europeana este de parere ca ciclamatul nu este metabolizat de catre corpul uman in compusi ce pun sanatatea cetatenilor in pericol in timp ce SUA este de parere ca exista un risc de cancer cauzat de consumul de ciclamat mai ales pentru persoanele care metabolizeaza acest compus in ciclohexilamina.

Ciclamatul de sodiu provoaca leziuni hepatice, cardiace si renale.

In acest studiu cercetatorii au aratat ca ciclamatul de sodiu a cauzat leziuni hepatice, cardiace și renale. Totusi, este un ingredient al Coca-Cola Zero in Europa:

ciclamat de sodiu

In prezent in Uniunea Europeana, studiul pe care se bazeaza autorizatia ciclamatului de sodiu este din 2000 urmand ca dupa anul 2020 sa existe o re-evaluare urmand standarde si tehnologii actuale. Nu am gasit insa acest studiu nou.

Coca-Cola Zero din SUA nu are ciclamati

In SUA, Coca-Cola Zero are alte ingrediente. Ciclamatul de sodiu a fost inlocuit cu benzoat de potasiu (asta care formeaza benzen in prezenta vitaminei C si care este recunoscut si acceptat a fi carcinogen).

ciclamat de sodiu

Avand in vedere ca majoritatea substantelor nocive sunt mai intai interzise de catre Uniunea Europeana apoi de catre SUA, sunt foarte suspicioasa in ceea ce priveste autorizatia ciclamatului in UE.

Interesant mai este ca in Uniunea Europeană (UE), utilizarea ciclamatului de sodiu ca aditiv alimentar a fost interzisă în 1970 din cauza preocupărilor legate de potențialele sale riscuri pentru sănătate. Cu toate acestea, în anii următori, au fost efectuate cercetări suplimentare, iar Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a reevaluat siguranța ciclamatului de sodiu.

Ca urmare a acestei reevaluări, reglementările UE privind ciclamatul de sodiu au fost revizuite. Actuala reglementare permite utilizarea ciclamatului de sodiu ca aditiv alimentar în anumite țări din UE, dar cu limitări specifice privind utilizarea acestuia.

Regulamentul UE (CE) nr. 1333/2008 privind aditivii alimentari stabilește regulile de utilizare a aditivilor alimentari, inclusiv ciclamatul de sodiu, în UE. Conform acestei reglementări, ciclamatul de sodiu (E 952) poate fi utilizat ca aditiv alimentar, sub rezerva unor niveluri maxime permise, în mai multe țări inclusiv Romania.

Produsele care contin indulcitori artificiali sunt proclamate a fi dietetice pentru ca nu au aport caloric dar din pacate vin cu alte riscuri

Acest articol este parte din seria “Indulcitori artificiali”.

Similar Posts