aspartam
|

Aspartam – ce este si cum te afecteaza

Aspartamul este un indulcitor artificial care mai este denumit si E951. Este de aproximativ 200 de ori mai dulce ca zaharul.

Cantitatea folosita pentru a indulci produse alimentare este atat de mica incat se considera ca are un aport caloric 0. Insa aceste aport caloric aproape inexistent nu vine fara pretul lui. Cititi mai jos cum consumul de aspartam va poate afecta sanatatea.

aspartam

Aspartamul este descompus in tractul digestiv in:

  • metanol (10%)
  • acid aspartic (40%)
  • fenilalanina (50%)

Compusi eunmerati mai sus sunt absorbiti de intestin si ajung in ficat. In ficat, metanolul este oxidat si rezulta folmaldehida si acidul formic. Atat metanolul cat si compusi rezultati in urma oxidarii sunt toxici pentru ficat. Formaldehida este un compus genotoxic (ataca ADN-ul celulelor) si carcinogen.

Compusii rezultati din metabolizarea aspartamului sunt cancerigeni.

Din pacate, surse precum Regina Maria sustin ca exista “Legende” pe piata care sustin ca aspartamul ar “provoca multe „rele“, de la maladia Alzheimer pana la tumori cerebrale sau afectiuni ale sistemului nervos”.

E rusinos ca o sursa atat de cunoscuta precum Regina Maria sa scrie astfel de articole efectiv respingand studiile specialistilor. Sunt studii care pun sub semnul intrebarii consumul de aspartam si e normal sa aflam ca exista iar daca totusi decidem in mod personal sa folosim aceste produse, o facem in cunostinta de cauza.

Legatura dintre aspartam si Alzheimer

Acest studiu a aratat ca indulcitorul aspartam se poate agrega in placi de amiloid specifice bolilor neurodegenerative precum Alzheimer. Si nu este doar o legenda precum spune o doamna doctor pe siteul Regina Maria. Sunt foarte curioasa daca astfel de medici au facut vreodata cercetare in laborator sau daca singurul lor model de studiu este datul cu pareri fara a avea in vedere ultimele studii din domeniu.

Considerand ca aspartamul este folosit in aproape toate produsele “dietetice” este foarte important ca sa luam in serios studiile care critica aspartamul. Exista beneficii (precum continut caloric 0, nu provoaca cresterea glicemiei) dar exista si riscuri precum cele enumerate mai sus si probabil cel mai ingrijorator este efectul aspartamului asupra microbiomului intestinal si mai exact distrugerea florei intestinale.

Mai multe detalii despre studii cu aspartam gasiti AICI.

Acest articol este parte din seria “Indulcitori artificiali”.

Din aceasta serie de indulcitori alimentari fac parte urmatoarele articole:

Similar Posts