Legatura dintre boala Parkinson si microbiomul intestinal

Studiile arata ca exista o legatura intre boala Parkinson si microbiomul intestinal.

Astazi este ziua internationala a bolii Parkinson. În România trăiesc circa 70 000 de persoane care suferă de boala Parkinson. O cifra mult prea mare.

ziua mondiala a bolii parkinson
Ziua mondiala a bolii Parkinson

Cercetările au sugerat ca exista o legătură între boala Parkinson și microbiomul uman, comunitatea de microorganisme care populeaza corpul uman. Mai multe studii au explorat această legătură, concentrându-se în special pe microbiomul intestinal.

Una dintre domeniile cheie de interes este axa intestin-creier, care se referă la comunicarea bidirecțională dintre intestin și creier. Perturbarea acestei comunicarii este implicată în diferite afecțiuni neurologice, inclusiv boala Parkinson.

boala parkinson si microbiomul intestinal

În Parkinson, neuronii dopaminergici afectați (cei care vor neurodegenereaza) prezintă incluziuni insolubile. Aceste incluziuni patologice se numesc corpi Lewy și neurite Lewy. Componenta principală din aceste agregate proteice pliate gresit este proteina numita alfa-sinucleina.

Boala Parkinson si microbiomul intestinal

Acest studiu a cercetat șoarecii care exprimă alfa-sinucleina in cantitati mai mari decat soarecii normali.  În acest studiu, s-a constatat că microbiota intestinală este necesară pentru manifestarea deficitelor motorii și patologia asociată cu boala Parkinson.

Tot in studiul de mai sus s-a constatat ca tratamentul cu antibiotice a îmbunătățit simptomele patologice, în timp ce recolonizarea microbiană le-a exacerbat, indicând o legatura între intestin și creier în reglarea progresiei bolii.

În plus, daca acestor soareci fara germeni au primit in hrana metaboliți microbieni specifici unui microbiom de pacient cu Parkinson, li s-a indus neuroinflamație și simptome motorii, subliniind influența factorilor derivați din microbiota intestinală asupra funcției neurologice.

De asemenea colonizarea acestor soareci deja predispusi la a dezvolta Parkinson cu microbiotă de la pacienții cu aceasta boala a dus la exacerbarea simptomelor fizice motorii în comparație cu transplanturile de microbiotă de la donatori umani sănătoși.

Modificările induse de disbioză în microbiomul intestinal pot duce la creșterea permeabilității intestinale, permițând produselor microbiene precum lipopolizaharidele să intre în fluxul sanguin și să activeze răspunsurile imune.

Activarea cronică a sistemului imunitar are ca rezultat o inflamația susținută, care este implicată în neurodegenerarea și progresia bolii Parkinson.

În plus, microbiomul modulează diferențierea și funcția celulelor imune, iar disbioza poate perturba această reglare, ducând la răspunsuri imune aberante care contribuie la patologia bolii Parkinson.

Asadar, astazi mai mentionez inca o data cat de important este microbiomul. Paziti-l!

Articole similare: