Boala guta: Ce este guta? Simptome, cauze și tratament
Boala guta este o artrită inflamatorie caracterizată prin durere, umflături, roșeață și sensibilitate la una sau mai multe articulații.
Guta rezultă din niveluri crescute de acid uric din sânge. Acidul uric crescut poate forma cristale dure în articulații si aceastea provoaca durerei. Afecțiunea este mai frecventă la bărbați decât la femei și afectează de obicei adulții. Guta este cea mai frecventa forma de artirita inflamatorie.
Ce este guta?
Guta, mai este denumită „boala regilor” sau „boala omului bogat”. Guta se prezinta cu atacuri bruște și severe de durere, roșeață și umflare a articulațiilor, în special la degetul mare de la picior.
Aceasta inflamatie din guta este cauzată de acumularea de cristale de acid uric în articulații și țesuturile din jur.

Simptome boala guta
Guta se manifestă de obicei ca durere bruscă și intensă, umflare, roșeață și căldură în articulația afectată, de obicei degetul mare, deși poate afecta și gleznele, genunchii, coatele, încheieturile și degetele de la mâini. Aceste simptome apar adesea brusc, adesea noaptea și pot dura câteva zile până la săptămâni, cedând și reaparând intermitent.

Cat dureaza atacul de guta?
Crizele de gută durează de obicei câteva zile sau până la o săptămână. În cazuri grave pe termen lung, atacurile pot dura săptămâni sau chiar luni continuu.
Cauze boala guta
Boala guta este o boală în care se formează cristale în articulații și, uneori, în țesuturile moi. Boala guta este cauzată în principal de niveluri crescute de acid uric în sânge, o afecțiune cunoscută sub numele de hiperuricemie.
Acidul uric este un deșeu care se formează atunci când organismul descompune purinele, substanțe care se găsesc în mod natural în organism și în anumite alimente.
Două treimi din purine sunt produse în mod natural în corpul nostru și o treime este derivată din proteinele pe care le consumăm din dieta noastră. Persoanele cu gută au o capacitate redusă de a elimina corect acidul uric prin urină. Când nivelurile de acid uric devin prea mari, se pot cristaliza și se pot depune în articulații, declanșând inflamație și durere.

Factori care pot contribui la dezvoltarea gutei:
- genetica
- dieta
- obezitatea
- anumite afecțiuni medicale (cum ar fi bolile de rinichi și diabetul)
- medicamentele (cum ar fi diureticele și aspirina) și
- consumul excesiv de alcool.
Tratamente boala guta
Tratamentul pentru gută are ca scop ameliorarea durerii, reducerea inflamației, prevenirea atacurilor viitoare și scăderea nivelului de acid uric.
Medicamente pentru ameliorarea durerii si a inflamatiei in boala guta
Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), colchicina și glucocorticoizii pot ameliora durerea și inflamația. Insa vin cu DEZAVANTAJELE lor.
Colchicina efecte adverse
Colchicina ameliorează rapid durerea prin inhibarea reacțiilor inflamatorii. Cu toate acestea, doza sa terapeutică este similară cu doza toxică, care poate provoca reacții gastrointestinale frecvente. În plus, poate afecta ficatul și rinichii.
Antiinflamatoare nesteroidiene efecte adverse
Antiinflamatoarele nesteroidiene pot exacerba insuficiența renala, hipertensiunea și bolile cardiovasculare.
Glucocorticoizi efecte adverse
Glucocorticoizii pot exacerba diabetul și hiperlipidemia, afectiuni raportate frecvent la pacienții cu gută.
Medicamente pentru reducerea nivelului de acid uric din sânge
Medicamentele care pot reduce nivelul de acid uric din sange sunt:
- inhibitorii de xantinoxidază (alopurinol, febuxostat)
- uricozuricele
Modificări ale stilului de viață
Probabil cel mai important lucru pe care il puteti face pentru boala guta este modificarea stilului de viata si inceperea unei diete care are in vedere metabolismul specific pentru boala guta. Reducerea consumului de alcool, în special bere și băuturi spirtoase, pierderea în greutate și întreruperea utilizării medicamentelor care cresc nivelul de acid uric pot ajuta la gestionarea gutei.
Există o legătură strânsă între a fi supraponderal, a avea un nivel ridicat de colesterol, diabet de tip 2 și boala guta. Prin urmare, una dintre cele mai importante măsuri de stil de viață pe care le recomandăm oricărei persoane cu gută este să slăbești dacă ești supraponderal.
Medicamente care trebuie evitate in boala guta
Medicamentele care CRESC acidul uric din sange asadar care duc la agravarea gutei sunt:
Diuretice
Adesea prescrise pentru hipertensiune arterială (tensiune arterială crescută) sau insuficiență cardiacă, diureticele, în special diureticele tiazidice (de exemplu, hidroclorotiazida) și diureticele de ansă (de exemplu, furosemid), pot scădea funcția renală, reducând eliminarea acidului uric și crescând astfel nivelurile acestuia. în sânge.
Aspirina (doză mică
In timp ce dozele mari de aspirină pot scădea nivelul acidului uric, dozele mici luate de-alungul timpului pot reduce capacitatea rinichilor de a excreta acidul uric, ceea ce duce la niveluri mai mari în sânge.
Niacina (acid nicotinic)
Folosită pentru a trata colesterolul ridicat, niacina în doze mari poate crește nivelul de acid uric, declanșând potențial atacuri de gută.
Ciclosporină
Acest medicament imunosupresor, utilizat pentru a preveni respingerea transplantului de organe și pentru a trata anumite boli autoimune, poate crește nivelul de acid uric.
Tacrolimus
Un alt imunosupresor folosit în scopuri similare ca ciclosporina, tacrolimus poate duce, de asemenea, la niveluri mai mari de acid uric.
Pirazinamida
Folosită pentru a trata tuberculoza, pirazinamida poate crește semnificativ nivelurile de acid uric ca efect secundar.
Levodopa
Folosită în tratamentul bolii Parkinson, levodopa poate influența metabolismul acidului uric, potențial crescând nivelurile acestuia.
Chimioterapia și radioterapia
Tratamentele pentru cancer pot duce la o schimbare rapidă a celulelor, eliberând cantități mari de purine, care apoi se descompun în acid uric. Acest lucru poate crește dramatic riscul de hiperuricemie și gută.
Dieta pentru boala guta
Dieta joacă un rol crucial în gestionarea gutei, deoarece anumite alimente pot fie să crească, fie să scadă nivelul de acid uric din organism.

Alimente de evitat pentru boala guta
Alimentele bogate în purine trebuie consumate cu moderație sau evitate cu totul. Orice este descompus in purine sau creste starea de inflamatie a corpului ori scade capacitatea de detoxifiere in corp, este ceva ce trebuie evitat!
Alimente care contin acid uric prea mult si trebuie evitate in guta
- Băuturi dulci și dulciuri. Zahărul de masă standard este jumătate fructoză. Modul Metabolizarea fructozei in corpul nostru are ca efect producția de acid uric care se poate agrega in cristale de urati. Orice aliment sau băutură cu conținut mai mare de zahăr poate declanșa guta.
- Sirop cu multa fructoza. Fructoza se descompune in acid uric!
- Alcool. Chiar dacă nu toate băuturile alcoolice sunt bogate în purine, alcoolul împiedică rinichii să elimine acidul uric unde continuă să se acumuleze.
- Carne de organe. Acestea includ ficatul, creierul și rinichii.
- Carne de vânat. Specialități precum gâsca, vițelul și vânatul sunt printre motivele pentru care guta era cunoscută în Evul Mediu drept „boala omului bogat”.
- Fructe de mare care includ: hering, scoici, midii, cod, ton, păstrăv, hamsii și eglefin.
- Carne roșie, inclusiv carne de vită, miel, porc și slănină.
- Curcan. Această carne mai slabă este, totuși este bogată în purine. Evitați mai ales curcanul procesat.
- Sosuri și sosuri de carne.
- Drojdie și extract de drojdie.
Alimente de consumat pentru boala guta
În schimb, concentrați-vă pe consumarea unei alimentații echilibrate bogate în fructe, legume, cereale integrale și produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi, care sunt asociate cu niveluri mai scăzute de acid uric. S-a demonstrat că cireșele și sucul de cireșe reduc atacurile de gută datorită proprietăților lor antiinflamatorii. În plus, menținerea hidratării adecvate prin consumul de multă apă poate ajuta la prevenirea formării cristalelor de acid uric.
- Produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi
- Cereale integrale – exceptie OVAZUL
- Nuci și leguminoase
- Apa (o hidratare buna ajuta la prevenirea atacurilor de guta)
Ce fructe ai voie pentru boala guta
Urmatoarele fructe pot fi benefice pentru guta insa atentie, deși aceste fructe pot fi benefice, este important să le consumați cu moderație, deoarece aportul excesiv de fructoză (un zahăr găsit în fructe) poate contribui la creșterea nivelului de acid uric.
Cireșe
Cireșele, în special cireșele tarte, sunt adesea recomandate persoanelor care suferă de gută. Se crede că reduc nivelul de acid uric și au proprietăți antiinflamatorii.
Citrice
Portocalele, grapefruiturile și lămâile sunt bogate în vitamina C, care poate ajuta la scăderea nivelului de acid uric atunci când sunt consumate în cantități moderate.
Fructe de pădure
Căpșunile, afinele și zmeura sunt bogate în antioxidanți și au proprietăți antiinflamatorii, ceea ce le face alegeri bune pentru persoanele cu gută.
Mere
Merele au un conținut scăzut de purine, care sunt substanțe care pot crește nivelul de acid uric atunci când se descompun în organism. De asemenea, oferă fibre și beneficii antiinflamatorii.
Banane
Bananele sunt sărace în purine și bogate în potasiu, ceea ce ajută la transformarea acidului uric într-o formă mai solubilă care poate fi excretată din organism mai ușor.
Ananas
Ananasul conține bromelaină, o enzimă care poate ajuta la reducerea inflamației asociate cu guta.
Pepene verde
Acest fruct este hidratant și are un conținut ridicat de apă, care este benefic pentru eliminarea acidului uric din organism.
Ce analize se fac pentru guta
Pentru diagnosticarea gutei exista urmatoarele teste:
Analize de sange pentru guta
Măsoară nivelurile de acid uric și creatinină din sângele dumneavoastră. Cu toate acestea, unii oameni au niveluri ridicate de acid uric, dar nu au niciodată de gută.
Analiza fluidului articular pentru boala guta
O probă de lichid din articulația afectată poate fi examinată la microscop pentru cristale de urat.
Scanare cu ultrasunete sau CT sau radiografie
Aceste teste imagistice pot detecta prezența cristalelor de urat în articulații.
Pentru mai multe articole despre sanatate mergeti AICI.