Probiotice naturale si surse
Exista numeroase surse de probiotice naturale. Probioticele sunt microorganisme vii, precum drojdia sau bacteriile care promovează un microbiom intestinal echilibrat.
Continut
Microbiomul nostru sau flora (flora intestinala, flora pielii, etc.) sustine diferite funcții ale corpului, inclusiv digestia, imunitatea și metabolismul. Numeroase studii au indicat legaturi intre flora intestinala si greutatea corporala. Alte studii au aratat de asemena arata potentialul probioticelor ca adjuvant in terapia mai multor boli, inclusiv cancerul colorectal.
Este important de retinut faptul ca microorganismele din si de pe noi ne pot influenta sanatatea in foarte multe feluri si noi putem sa influentam aceste microorganisme.
Pentru mai multe detalii despre probiotice in general mergeti AICI. Probioticele sunt abundente intr-o dieta traditionala si sunt cel mai naturist tratament pentru flora intestinala distrusa.

Surse de probiotice naturale
Probioticele naturale sunt foarte abundente in mancarea traditionala si sunt foarte importante pentru mentinerea si refacerea florei intestinale distruse.
Cele mai bune surse de probiotice naturale sunt:
- iaurtul
- chefirul
- varza murata
- kimchi
- muraturi in general
- painea traditionala cu maia
Aceste probiotice naturale sunt sursa cea mai naturista de refacere a florei intestinale.
Iaurt
Un aliment clasic bogat în probiotice, iaurtul conține culturi bacteriene vii, în principal tulpini de Lactobacillus și Bifidobacterium. Consuma iaurt simplu si evita zaharurile adaugate si aromele artificiale.
Chefir
Chefirul este un produs din lapte fermentat asemănător cu iaurtul, dar mai subțire ca consistență. Este plin cu diverse tulpini de probiotice care pe langa bacterii benefice contine si drojdii.
Varză murată
Varză fermentată este plin de bacterii Lactobacillus. Lacticaseibacillus paracasei este un alt probiotic care se mai gaseste in Kefir si mai poate gasi si in varza murata. Aceasta tulpina poate interacționa cu celulele imune care influențează răspunsurile alergice.
Kimchi
O garnitură tradițională coreeană, kimchi constă din legume fermentate, în principal varză și ridichii.
Murături (fermentate natural)
Murăturile tradiționale, fermentate natural (nu cele preparate in oțet) pot conține probiotice vii.
Pâine tradițională cu maia
Pâinea cu maia, făcută prin fermentație naturală (adica nu se adauga drojdie), poate fi o sursă de probiotice datorită drojdiei naturale din faina și a bacteriilor implicate în proces.
Ceaiuri care refac flora intestinala
Multe tipuri de ceaiuri au un impact pozitiv asupra microbiomului intestinal si aceste ceaiuri pot reface flora intestinala. Modul in care aceste ceaiuri refac flora intestinala este prin promovarea creșterii bacteriilor benefice care la randul lor pot reduce inflamația și pot sprijini sănătatea generală a intestinului.
Iată câteva ceaiuri care sunt refac flora intestinala:
- ceaiul verde
- ceaiul negru
- ceaiul Oolong
- ceaiul Pu-erh
- ceaiul de musetel
- ceaiul de menta
- ceaiul de ghimbir
- ceaiul de papadie
Ceai verde: Bogat în polifenoli, în special catechine, s-a dovedit că ceaiul verde promovează creșterea bacteriilor benefice, cum ar fi Bifidobacteria și Lactobacillus, inhibă în același timp bacteriile dăunătoare. De asemenea, are proprietăți antiinflamatorii.
Ceaiul negru: Deși are un alt proces de fermentare decât ceaiul verde, ceaiul negru conține polifenoli care pot afecta pozitiv microbiomul intestinal. S-a demonstrat că tearubiginele și teaflavinele din ceaiul negru încurajează creșterea bacteriilor intestinale benefice.
Ceai Oolong: Acest ceai parțial fermentat are compuși care pot spori diversitatea microbiomului intestinal. Împărtășește beneficii similare ceaiurilor verzi și negre datorită procesării sale unice.
Ceai Pu-erh: Un ceai fermentat care conține probiotice, care sunt bacterii benefice, și prebiotice, care hrănesc acele bacterii. Ceaiul Pu-erh poate ajuta la echilibrarea microbiomei intestinale și la îmbunătățirea digestiei.
Ceai de mușețel: Cunoscut pentru proprietățile sale calmante, ceaiul de mușețel poate ajuta la reducerea inflamației la nivelul intestinului și la promovarea unui microbiom sănătos.
Ceai de mentă: Ajută la digestia și are proprietăți antimicrobiene care pot ajuta la echilibrarea bacteriilor intestinale.
Ceai de ghimbir: Antiinflamator și poate ajuta la digestia și motilitatea intestinală, susținând indirect un microbiom sănătos.
Ceai de păpădie: Acționează ca un prebiotic, oferind hrană pentru bacteriile intestinale benefice.
Ce alimente distrug flora intestinala
Eliminarea aromelor alimentare, a îndulcitorilor artificiali și a emulgatorilor din dieta ta poate aduce beneficii semnificative microbiomul intestinal și sănătatea generală.
Aditivii artificiali, întâlniți în mod obișnuit în alimentele procesate, pot perturba echilibrul delicat al bacteriilor benefice din intestin. De exemplu, îndulcitorii artificiali precum aspartamul și sucraloza s-au dovedit că afectează negativ bacteriile intestinale, ducând potențial la intoleranță la glucoză și la tulburări metabolice.
În mod similar, emulgatorii precum polisorbatul 80 și carboximetilceluloza pot provoca inflamații și pot crește permeabilitatea mucoasei intestinale, contribuind la afecțiuni precum sindromul de intestin permeabil.
Îndepărtând aceste substanțe și optând pentru alimente naturale, integrale, susțineți un microbiom intestinal divers și echilibrat, care este esențial pentru o digestie adecvată, funcția imunitară și bunăstarea generală.
Trecerea la o alimentatie bogată în fibre, alimente fermentate și nutrienți naturali stimulează creșterea bacteriilor benefice, deschizând calea pentru un sistem digestiv mai sănătos și îmbunătățirea sănătății pe termen lung.