Sulforafan: beneficii, pret și contraindicatii

Sulforafanul este un compus natural care se gaseste in legumele cruciferoase precum broccoli sau conopida. In general este extras din broccoli. Cea mai mare concentratie se gaseste in germenii de broccoli. Este un compus cu foarte multe beneficii pentru sanatate. Aici vom vorbi despre top 5 beneficii sulforafan pentru sanatate fie ca este consumat ca extract sau ca supliment alimentar.


Pentru a consuma sulforafan puteti incorpora in dieta legumele cruciferoase sau puteti consuma suplimente alimentare precum acesta. Insa atentie, timpul de fierbere afecteaza negativ compusul, legumele trebuie consumate cat mai crude sau fierte pe aburi pentru un timp scurt.

germeni de broccoli sulforafan
Legume cruciferoase

Suplimente cu sulforafan

Legumele cruciferoase mature sunt o sursa ideala de sulforafan insa cea mai buna sursa de sulforafan sunt germenii acestora! Insa daca sunteti in cautare de un supliment alimentar sulforafan acestea sunt o optiune:

sulforafan supliment sulforafan beneficii

Supliment Sulforafan Swanson

Contine: 400 mcg, 60 capsule

Mai contine: faina de orez, invelis capsula: hidroxipropil metilceluloza, agenti antiaglomeranti: saruri de magneziu ale acizilor grasi si dioxid de siliciu

Insa pentru o varianta de !!!!250 de ori concentrata!!!! (100mg = 100000 mcg) de sulforafan (sulphoraphane) exista aceasta optiune de mai jos.

Personal cred ca este cel mai bun supliment de sulforafan de pe piata:

cel mai bun Sulforafan

Cel mai bun suplimente sulforafan

Vitabay – Brokkoli extrakt

Contine: 100 mg, 60 capsule

Mai contine: fibre vegetale (capsula)

Beneficii sulforafan

Dupa cum am mentionat mai sus, sulforafanul este un compus natural care se găsește în legumele crucifere, cum ar fi broccoli sau conopida.

Cele mai bune beneficii sulforafan sunt:

  • puternic antioxidant
  • puternic antiinflamator
  • ajuta la prevenirea cancerului
  • este benefic pentru inima
  • ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare
  • ajuta la prevenirea declinului cognitiv
  • ajuta la reducerea ridurilor fine

Este considerat un puternic antioxidant și antiinflamator. Studiile au arătat că sulforafanul poate avea o gamă largă de beneficii pentru sănătate, inclusiv prevenirea cancerului, sănătatea cardiovasculară și neuroprotecție.

Sulforafanul ajuta la prevenirea cancerului

Acest studiu publicat in 2019 a studiat efectele suplimentelor cu sulforafan asupra progresiei cancerului de prostată. Cercetătorii au grupat 49 de subiecți în două grupuri: un grup de control care a primit supă făcută cu broccoli și un grup de testare care a primit supă care conține broccoli cu concentrații sporite de glucorafanină (acest compuse este precursorul sulforafanului).

După 12 luni în care au mâncat o porție de supă de broccoli în fiecare săptămână fie cu extra concentrat de glucorafanină sau fara, persoanele din grupul care a mancat supa de broccoli cu extra glucorafanină au avut o reducere a progresiei cancerului de prostată.

În plus, un studiu din 2016 a analizat asocierea dintre consumul de legume crucifere și biomarkerii specifici ai tumorii. Cercetătorii au evaluat 54 de persoane programate pentru biopsii de posibil cancer de sân după constatări anormale ale mamografiei. Rezultatul a fost ca aportul total de legume crucifere a fost asociat cu scăderea creșterii celulare în țesutul mamar.

Sulforafanul este benefic pentru inima si ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare

Stresul oxidativ și inflamația generala sunt markeri ai bolilor cardiovasculare, iar sulforafanul are proprietăți antioxidante și antiinflamatorii ceea ce poate proteja împotriva bolilor de inimă.

Un studiu din 2015 a studiat modul în care sulforafanul protejeaza împotriva bolilor cardiovasculare. Acest studiu clinic și experimentele pe animale au demonstrat că sulforafanul este potențial protector împotriva bolilor de inimă. Aceasta protectie include hipertensiunea arterială și ateroscleroza.

Sulforafanul ajuta la prevenirea declinului cognitiv

S-a descoperit că sulforafanul are proprietăți neuroprotectoare. In acest studiu de revizuire stiintifica beneficiile sulforafanului sunt prezentate pentru boli neurodegenerative precum Alzheimer, Parkinson si a imbunatatit functiile neurologice dupa accident vascular cerebral. In plus, ajuta la imbunatatirea memoriei. Insa trebuie precizat ca majoritatea acestor studii sunt facute in conditii de laborator folosind soareci de laborator.

Sulforafanul este antiinflamator

În acest studiu s-a descoperit că sulforafanul are proprietăți antiinflamatorii, care pot fi benefice în tratamentul diferitelor boli inflamatorii, cum ar fi osteoartrita și artrita reumatoidă.

Osteoartrita, cea mai frecventă formă de boală articulară umană, se caracterizează prin degenerarea progresivă a cartilajului articular, sinovită și osteoporoză subcondrală.

Sulforafanul ajuta la reducerea ridurilor fine si impotriva tumorilor de piele

Un alt beneficiu este de a proteja pielea impotriva radiatiilor UV iar datorita proprietatiilor de antioxidant si antiinflamator ajuta la reducerea ridurilor fine. Acest studiu a demonstrat că extractul de germen de broccoli care conține sulforafan inhibă deteriorarea indusă de radiațiile ultraviolete și progresia tumorii la nivelul pielii.

Cea mai buna sursa NATURALA de sulforafan

Alimentele bogate in sulforafan cum sunt legumele cruciferoase au un continut ridicat de sulforafan. Aceste alimente bogate in sulforafan sunt: broccoli, germeni de broccoli, conopida, varza de Bruxelles, varza, verdeturi de mustar. Citeste aici daca vrei sa stii cum sa iti prepari germenii de broccoli.

Insa germenii acestor legume au un continut de sulforafan de peste 20 de ori mai mare decat echivalentul in grame a legumelor mature.

Sulforafan beneficii sulforafan sulphoraphane
Continut sulforafan in germeni de broccoli comparativ cu broccoli matur

Beneficii Broccoli

Există mai multe beneficii pentru sănătate ale adăugării de broccoli în dieta ta. Broccoli crud este plin de nutrienți sănătoși pentru a proteja împotriva infecțiilor, afecțiunilor cronice, anumitor tipuri de cancer și bolilor de inimă.

  • reduce inflamația
  • scade riscul anumitor tipuri de cancer
  • reduce riscul de ateroscleroză
  • imbunătățește sănătatea oaselor
  • ajută digestia
  • ajuta la diversitatea bacteriana din flora intestinala
  • reglează zahărul din sânge
  • incetinește declinul mental
  • sănătate orală îmbunătățită
  • sursă naturala de acid folic

Efecte secundare sulforafan

Consumul unui supliment precum sulforafanul poate avea potențiale efecte secundare. Acestea pot fi comune sau severe.

Efecte secundare frecvente

Sulforafanul este sigur atunci când este consumat sub formă de plante, cum ar fi broccoli. Sub formă de supliment, sulforafanul are efecte secundare minore, dacă există. Principalele efecte secundare includ probleme digestive, cum ar fi gaze și un gust ciudat.

Efecte secundare severe

Unele cercetări indică faptul că dozele mari de sulforafan ar putea provoca reacții adverse asociate cu toxicitatea. La soareci dozele mari de sulforafan au produs sedare marcată (la 150–300 mg/kg), hipotermie (la 150–300 mg/kg), afectarea coordonării motorii (la 200–300 mg/kg), scăderea forței mușchilor scheletici (la 250). –300 mg/kg) și decese (la 200–300 mg/kg). Insa pentru a avea aceste efecte secundare, daca ar fi calculate la oameni, ar trebui sa consumati (daca aveti 50kg) aproximativ 7.5 kg de sulforafan. Cea mai ridicata concentratie este de 100mg de sulforafan per capsula, adica 75 capsule.

Deși sulforafanul pare a fi bine tolerat cu efecte secundare minime, nu există studii de calitate suficiente pentru a ști dacă este sigur de administrat pe cale orală ca medicament, mai ales în doze mari și pentru perioade lungi.

Sulforafan contraindicatii

Sulforafanul este sigur în timpul sarcinii și alăptării atunci când este consumat sub formă de alimente întregi, cum ar fi broccoli. Cu toate acestea, nu se știe dacă este sigur atunci când este luat ca supliment în timpul sarcinii și alăptării. Prin urmare, ar trebui să evitați să luați suplimentul dacă sunteți însărcinată sau alăptați.

În general, sulforafanul este un compus cu o gamă largă de beneficii pentru sănătate. Deși sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege pe deplin mecanismele de acțiune și potențialele utilizări terapeutice, dovezile existente sugerează că acesta este un compus natural promițător care are potențial terapeutic într-o varietate de boli.

Este întotdeauna recomandat să vă consultați cu un profesionist din domeniul sănătății înainte de a utiliza orice supliment alimentar.

Pentru mai multe informatii despre top 10 ciuperci benefice pentru sanatate vezi AICI.